Lajčak: Prihvatanje evropskog predloga za Kosovo bi Rusiji smanjilo prostor za mešanje na Balkanu

Miroslav Lajčak onlajn skup Srbija Kosovo Rusija printscreen
Izvor: Print Screen

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da bi prihvatanje predloga EU o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova smanjilo prostor Rusiji za mešanje u događaje u regionu i stvaranje haosa, prenosi Danas.

Posle napada Rusije na Ukrajinu, stabilizacija Zapadnog Balkana je za EU važnija nego ikada, rekao je Lajčak tokom onlajn konferencije “Evropa i Rusija na Balkanskom frontu”, čiji je organizator Italijanski institut za međunarodne političke studije.

Lajčak je ocenio da su odnosi Beograda i Prištine ključni problem za ceo region, koji blokira normalizaciju Zapadnog Balkana, slobodu kretanja.

Prihvatanje sporazuma bi predstavljalo pozitivnu poruku celom regionu, izjavio je Lajčak, a preneo Fonet.

Navodeći da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti saglasili da nema potrebe za nove razgovore o tekstu sporazuma, Lajčak je konstatovao da sada treba utvrditi red predstojećih koraka, rokove i ko šta treba da radi.

“Formirali smo anekse vezane za sprovođenje sporazuma. Posle mojih razgovora u Prištini i Beogradu, priprema se nova verzija aneksa, o čemu će se u subotu razgovarati na Ohridu”, rekao je Lajčak.