Lajčak: Radimo na tome da dođe do sastanka između Vučića i Kurtija u narednih nekoliko nedelja

Miroslav Lajčak
Izvor: Reporteri

Posle sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem, izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da je sada vreme za sastanke na visokom nivou između Kosova i Srbije, kako bi se postigao konačan dogovor, prenosi Periskopi.

„Želimo da iskoristimo ovaj zamah, radimo na tome da dođe do sastanka na visokom nivou koji će se baviti normalizacijom i želimo da se on održi u roku od nekoliko sedmica”, kaže Lajčak.

On je rekao da je na ovom sastanku želeo da čuje od Kurtija kako će postupiti sa situacijom na severu Kosova.

„Sastanak sam iskoristio da sa Kurtijem razgovaram o situaciji na severu nakon povlačenja pripadnika srpske zajednice iz policije i pravosuđa i želeo sam da čujem od njega kako teku pripreme za lokalne izbore”, kaže Lajčak.

Dodao je da je bilo reči i o energetici i o pitanju nestalih osoba.

“O povratku Srba u institucije sam razgovarao i sa Vučićem i sa Kurtijem, imamo ozbiljan bezbednosni vakuum, to nije dobro, trebalo bi da se situacija vrati u normalu što pre, i to sam želeo da čujem od obe strane”, kaže Lajčak.

Upitan o činjenici da se priča da je dogovor o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije zakazan za mart, Lajčak kaže da on nije čovek rokova.

“Što se tiče rokova, ja nisam takav čovek ali videćemo u martu šta će biti. Ono što je sada važno jeste da su se dve strane, Kosovo i Srbija, dogovorile o sastancima i razgovaraćemo o svim pitanjima koja imamo”, rekao je on.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, Lajčak je ponovio svoj dobro poznat stav da je "obaveza koju je Kosovo preuzelo u procesu dijaloga mora da sprovede".

"Jedno je vrlo jasno, da su u procesu dijaloga dve strane preuzele obaveze, neke su implementirane, a neke nisu, ali je važno da se sve sprovedu, inače dijalog neće biti uspešan", rekao je on.