Lavrov: Sa Vučićem o ceni gasa i o Kosovu, EU dokazala da nema kredibilitet

Sergej Lavrov
Izvor: RTRS

Ruski minister spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je za RTRS da će u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o ceni gasa i o Kosovu.

Kako je rekao razgovaraće se o svim temama koje su od interesa za srpske prijatelje i istakao da je cena gasa već koncipirana u razgovoru Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Razmatraćemo i pitanje Kosova. Stav Rusije o tome je poznat. Pregovori moraju biti zasnovani na Rezoluciji 1244, a Rusija podržava stav i odluku koja je prihvatljiva za srpski narod. Naravno, zainteresovani smo i da čujemo srpske planove u narednom periodu polazeći od aktuelnih prilika u svetu", rekao je Lavrov.

Govoreći o Minskom sporazumu i dogovor o formiranju ZSO postignut između Beograda i Prištine, Lavrov je rekao da je EU, koja je bila posrednik i u jednom i u drugom slučaju pokazala da nema kredibilitet.

"Ako se setimo kako se razvijala situacija oko Kosova, onda 2013. godine još prije nego što je potpisan Minski sporazum o Ukrajini, ona ista EU proglasila je kao još jednu svoju pobedu uspeh u postizanju dogovora između Beograda i Prištine o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, koja je predviđala pravo na upotrebu maternjeg jezika, pravo na autonomiju u lokalnoj samoupravi i pravo da ima posebne ekonomske, socijalne i kulturne veze sa Srbijom. Praktično, sve je to isto. I u jednom i u drugom slučaju posrednik je bila EU. U oba slučaja je EU dokazala da nema kredibilitet, ne može da poštuje dogovor i nema nikakvu želju da ubedi, u slučaju sa Srbijom - Prištinu, a u slučaju sa Donbasom - Kijev, da ispunjavaju svoje obaveze”, zaključio je Lavrov.

Upitan da prokomentariše to što se u javnosti sve češće govori o izjavi ruskog predsednika Vladimira Putina u kojoj je povezao pitanje Donbasa i Kosova i da se Srbija zbog toga nalazi neverovatnim pritiskom, kao i da li to znači odustajanje od podrške Srbiji što sugerišu pojedini mediji, čak i u Srbiji, ruski ministar kaže da provokatora ima svuda.

"Radi se o tome, kako ja shvatam, o izjavi predsednika Putina koja se tiče presude Međunarodnog suda pravde o zakonitosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Čuo sam kada je predsednik Vučić govorio o tome. Mislim da je to nesporazum", rekao je Lavrov. 

On dalje navodi da je nezavisnost Kosova bila proglašena 2008. godine i da se tada nisu vodile nikakve borbe i da je postojala Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 čiju su primenu kosovski lideri kategorički odbijali. Podseća da je bivši finski predsednik Marti Ahtisari u ime UN vodio pregovore između Beograda i Prištine da bi se ta ista Rezolucija ispunila.

"Ponavljam još jednom da nije bilo nikakve pretnje po stanovništvo Kosova ni po susedne oblasti Srbije. Pregovori su mogli da se nastave ali umesto toga Ahtisari je iznenada rekao da moraju da postignu dogovor u određenom vremenskom periodu. Čim je to rekao, kosovski Albanci su prestali da učestvuju u pregovorima. Proglašena je nezavisnost", rekao je Lavrov. 

Podseća da se Međunarodnom sudu UN s molbom da da mišljenje o legitimnosti tog procesa obratila Vlada Srbije u avgustu 2008. godine.

"Nas su molili da podržimo to obraćanje. Mišljenje koje je dao Međunarodni sud inicirao je Beograd, tadašnja vlada Srbije. Zapad je aktivno propagirao i pozdravljao, mi nismo iskazivali nikakve emocije“, rekao je šef ruske diplomatije.

Kada je u pitanju Ukrajina, istakao je da je sve počelo "davno, u najmanju ruku 2014. godine kada su, uprkos garancijama Francuske, Nemačke i Poljske, koje su podržale dogovor postignut između tadašnjeg predsjednika Ukrajine i opozicije, ujutro sledećeg dana nakon potpisivanja dokumenta neonacisti i ultraradikali preuzeli vlast u Ukrajini, a Nemačka, Francuska, a i cela EU zajedno sa njima, jednostavno pokazali svoju bespomoćnost i slabost".

Dodao je da se to nastavilo kada su "neonacisti, koji su osvojili vlast u Ukrajini, 2. maja u Odesi spalili 50 ljudi i 2. juna, kada su ukrajinske oružane snage i borbena avijacija bombardovali centar Luganska i druga mesta na istoku zemlje".

Lavrov kaže da je Minski sporazum iz 2015. godine bio šansa da se očuva teritorijalni integritet Ukrajine, te da ne bi bilo razloga za odbranu Donbasa kada bi ovaj sporazum bio ispunjen.

"U slučaju sa Minskim sporazumom, još je zanimljivije zato što je taj dogovor bio odobren od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i bez obzira na to EU je pljunula na njega i pogazila isto kao Amerika. Oni su sve radili kako bi podsticali kijevski režim u pogledu njegovih rusofobskih aktivnosti", tvrdi Lavrov.

Lavrov kaže da je Zapad prećutkivao oštrinu problema u Ukrajini i da se stvorio utisak da se u ovoj zemlji pre 24. februara ništa nije dešavalo, a tokom godina sabotiranja Minskog sporazuma ubijeno je 14.000 civila.

Ističe da je ispunjenje Minskog ugovora godinama sabotirano te je, "umesto pružanja prava korišćenja ruskog jezika u Donbasu, kijevski režim zabranio i rusko obrazovanje, medije, u kulturu i književnost i istovremeno zakonodavno podsticao neonacističku teoriju i nacističku praksu, uključujući stvaranje odgovarajućih bataljona i jačanje ovih simbola koji su, u stvari, takoreći proslavili hitlerovsku Nemačku".