Lavrov: Situacija na Kosovu napeta i zabrinjavajuća, Zapad stao na stranu Albanaca

Sergej Lavrov
Izvor: RTRS

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji neprihvatljiva, napeta i da zabrinjava, prenosi Raša tudej Balkan.

Lavrov je podsetio da je Zapad podržao samostalnost Kosova, iako nije bilo referenduma, dok se isti takav princip nije koristio u slučaju Krima. Naveo je da su zapadni državnici ipak odlučili da daju prednost teritorijalnoj celovitosti Ukrajine, iako je stanovništvo Krima o prisajedinjenju Rusiji odlučilo nakon glasanja.

Ruski šef diplomatije naveo je da je Kosovo dobilo samostalnost jednostranim i nezakonitim proglašenjem, dok sve ono što je EU dogovorila sa Beogradom i Prištinom pre oko 10 godina još nije u potpunosti sprovedeno u delo. To se, kako je ocenio, ni neće desiti, jer je "Zapad stao na stranu separatista", te po tom pitanju "niko ništa ne planira da uradi".

"Uznemirava ponašanje prema srpskom stanovništvu koje ovih dana izražava protest zbog nezakonitog preuzimanja vlasti na severu autonomne pokrajine", rekao je Lavrov, dodajući da je NATO stao na stranu separatista.

On je ponovio da su izbori za gradonačelnike opština na severu Kosova nelegitimni, jer je u njima učestvovalo svega oko tri odsto stanovništva.

Dalje odluke, kako je kazao, donosiće predsednik Srbije, srpski narod i Srbi koji se na severu Kosova bore za svoja prava.

Upozorio je da u centru Evrope sazreva konflikt, na istom tom mestu gde je 1999. godine NATO izvršio agresiju protiv tadašnje Jugoslavije. 

Ukazao je na činjenicu da, u skladu sa dokumentima Ujedinjenih nacija, treba poštovati suverenitet i teritorijalnu celovitost svih onih zemalja čije vlade poštuju pravo lokalnog stanovništva na samoopredelenje i čiji predstavnici zastupaju interese svih naroda koji žive na teritoriji tih država.