Les: Na Srbiji je da odluči kako će odgovoriti na pretnju iz Prištine

Timoti Les
Izvor: Print Screen

Profesor Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž Timoti Les izjavio je za Kosovo onlajn da smatra da je na Srbiji da odluči kako će odgovoriti na ono što vidi kao neprihvatljivu pretnju iz Prištine.

Les je, komentarišući aktuelna dešavanja na Kosovu, rekao da je trenutno s jedne strane opasno za bilo kakav pokret ka severu kosova, jer je Zapad nervozan zbog Rusije i fokusiran na Balkan.

"Akcijom ka severu Kosova Srbija bi rizikovala da naruši svoje odnose sa Zapadom, a potencijalno i sankcije, gubitak perspektive u EU i više priznanja. Aneksija bi takođe izazvala snažan odgovor Prištine i ostavila Srbe na jugu Kosova ranjivima. Shodno tome, Srbija bi mogla zaključiti da njeni najbolji interesi leže u pokušaju pregovaranja o tom ishodu, a ne u njegovom sprovođenju, kao i oslanjanju na Zapad da zaštiti Srbe i izvrši pritisak na Albance", rekao je Les.

Sa druge strane, ističe Les, bivši diplomata, Zapad je opterećen ekonomskom krizom, slabim vođstvom i političkim podelama, unutar i između zemalja, a sve u pozadini rata u Ukrajini, koji ograničava sposobnost Zapada da odlučno deluje na mestima kao što je Kosovo.

"EU bi se posebno mučila da postigne jedinstven odgovor, a nedavni pozivi Đuzepa Borelja na uzdržanost dokaz su smirenosti EU. U međuvremenu, Rusija bi Srbiji nesumnjivo pritekla u pomoć. Drugim rečima, ono što Zapad vidi kao razloge zašto Srbija ne sme da deluje, su isti razlozi zašto bi mogla", rekao je Les.

Na pitanje šta bi moglo da se dogodi 1. septembra, kada bi Priština, prema najavama, trebalo da počne da sprovodi odluku o registarskim tablicama i ličnim dokumentima, Les kaže da ne sumnja da će EU i SAD iskoristiti vreme do tada da podstaknu obe strane na uzdržanost

Prema njegovim rečima tražiće od Kosova da jednostrano ne nameće novi režim prelaza i od Srbije da ne reaguje na uočenu provokaciju, i da će pozvati obe strane da rade na kompromisu koji će ublažiti situaciju. 

"Poslednje što Zapad želi je ponovna nestabilnost na Balkanu, s obzirom na rat u Ukrajini i pritiske stvorene ekonomskim ratom Zapada sa Rusijom", rekao je Les.

On je dodao i da Priština koristi aktuelnu situaciju u Ukrajini kako bi pokušala da učvrsti nezavisnost Kosova.

"Priština vidi da su odnosi Srbije sa Zapadom zategnuti odbijanjem sankcija Rusiji. Takođe se vidi da ima podršku Nemačke, Velike Britanije i drugih zemalja. Shodno tome, Kosovo sada čini obnovljeni pritisak za članstvo u međunarodnim organizacijama i potvrđivanje svog suvereniteta nad severom. Srbija je zabrinuta da bi joj Kosovo konačno moglo iskliznuti iz ruku i za sigurnost Srba ako se to dogodi. Sada vidimo reakciju Srbije u vidu pretnji predsednika Vučića da će Srbi bojkotovati institucije i vojno intervenisati na severu te njegov poziv na 'potpunu demontažu' poretka uspostavljenog Briselskim sporazumom", rekao je Les.

Kako je rekao poslednji sastanak u Briselu pokazao je da je Briselski sporazum mrtav.

"Priština neće dati formalnu autonomiju Srbima bez priznanja nezavisnosti od strane Beograda, a Beograd to neće uraditi. Dakle, stvari su došle u slepu ulicu i posledično Kosovo pokušava da promeniti političku realnost na terenu i međunarodno kako bi izvršila pritisak na Srbiju da prihvati njegovu nezavisnost", rekao je Les.

Na pitanje da li bi SAD trebalo više da se umeša u rešavanje situacije Les kaže da su SAD već uključene i da bi mogle da doprinesu smirivanju trenutnog spora dovoljnim diplomatskima pritiskom na Kosovo i Srbiju

"Međutim, poteškoća za SAD je u tome što ne postoji dostupno rešenje za temeljniji spor oko statusa Kosova, Priština je odlučna da forsira punu nezavisnost, Srbija je odlučna da se odupre tome, a SAD nedostaju laka sredstva za usmeravanje događaja u željenom smeru", zaključio je Les.