Ljatifi: Makron se vratio na nekadašnju liniju prosrpske politike

Bljerim Ljatifi
Izvor: Facebook

Profesor i politički analitičar Bljerim Ljatifi rekao je da je nejasno zašto EU obećava integraciju Zapadnog Balkana u evropski blok kada je unapred poznato da je to prazna retorika, i da je proces proširenja zamro kada je Velika Britanija odlučila da napusti EU, prenosi Albanijan post.

"Jednostavno i samo iz straha da ako im se kaže istina, onda ove zemlje mogu da skliznu u haos novih nereda, nereda koji će prirodno proizaći iz kraja evropskog sna", istakao je Ljatifi.

Kako je naveo, oni koji i dalje veruju u obećanja Brisela imaju osnovne probleme sa razumevanjem realnosti.

"Čak i da Bugarska ne stavi veto na Severnu Makedoniju, sigurno bi se izmislio još jedan razlog da se ne otvaraju pregovori sa Skopljem i Tiranom", dodao je on.

Prema njegovim rečima, pored pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, razlog za neliberalizaciju viza je i činjenica da se Francuska pod predsednikom Emanuelom Makronom vratila na nekadašnju liniju prosrpske politike.

"Pokušavajući da zaustavi politički uspon ekstremističke Marin le Pen, Makron sve više liči na nju u pogledu njenih stavova o balkanskim pitanjima", zaključio je Ljatifi.