Lunić: Pismo zapadnih političara samo jedan istrošeni lobistički narativ

Nikola Lunić
Izvor: Twitter

Izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić smatra da pismo zapadnih političara upućeno SAD, EU i Velikoj Britaniji, predstavlja samo jedan istrošeni i već viđeni lobistički narativ koji pokušava povezati bezbednosnu nestabilnost na Kosovu sa globalnim geopolitičkim kontekstom, prenosi Danas.

"Priština već duže vreme koristi istovetnu mantru o 'nedavnim otkrićima skladišta oružja na severu Kosova i izveštaje o švercu oružja preko granice Srbije i Kosova' kao spoljnopolitički argument koji je demantovan čak i od NATO, odnosno misije Kfor. Politički lideri kojima je pismo upućeno su sasvim sigurno obavešteni o uzrocima eskalacije tenzija na Kosovu i Metohiji, ali i o nepromenjivom stavu Srbije po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", kazao je Lunić

Kako dodaje, tom pismu ne treba davati značaj koje ono nema jer potpisnici pisma nisu obavešteni, niti to treba da budu, o stvarnoj kontribuciji koju Srbija pruža ukrajinskoj borbi za slobodu.

"Zato bih preporučio predsedniku Odbora za spoljne poslove Ukrajine Oleksandru Merežku da se pre potpisivanja ovakvih lobističkih pamfleta, konsultuje sa svojim predsednikom Zelenskim", naveo je.

Ipak, Lunić ukazuje da treba imati u vidu da populizam u savremenom svetu ostavlja duboke tragove u javnom mnjenju, te utiče na politike i spoljnopolitičku orjentaciju mnogih zemalja u svetu.

Kako navodi, danas je često nemoguće razdvojiti populizam od dezinformacija i malignog delovanja koji mogu za Srbiju predstavljati veliki bezbednosni izazov.

Zbog toga, dodaje, takav populistički narativ i dezinformacijski pamflet oličen u pismu zapadnih političara, Srbija ne treba da ignoriše već transparentnom spoljnom politikom da stiče posvećene saveznike i pouzdane partnere.

"Agresivni tonalitet pisma samo pokazuje da je Beograd na dobrom putu da takve spoljnopolitičke odnose i ostvari", zaključuje Lunić.

Predsednici spoljnopolitičkih odbora SAD, Ujedinjenog kraljevstva, Nemačke, Ukrajine, Litvanije, Irske, Islanda, Letonije, Češke, Estonije, pojedini poslanici evropskog i britanskog parlamenta kao i američki kongresmeni Dina Titus i Riči Tores i senator Rob Mendez uputili su pismo zvaničnicima EU, SAD i Velikoj Britaniji u kojem između ostalog navode da treba promeniti pristup prema Srbiji koji je prema njhovom viđenju previše popustljiv.