Maljići: Mini Balkanska unija jeste rešenje za srpsko-albansko pitanje

Škeljzen Maljići
Izvor: Danas

Politički analitičar i publicista Škeljzen Maljići za Kosovo Onlajn ocenjuje da bi osnivanjem "mini Balkanske unije" došlo do normalizacije odnosa Kosova i Srbije, kojim bi se istovremeno stvorili i uslovi da se ceo region Zapadnog Balkana uključi u Evopsku uniju, ističući ravnopravnost tih zemalja u stvaranju saveza. 

Maljići je na taj način prokomentarisao izjavu bivšeg diplomate na Balkanu i profesora na Univerzitetu Kembridž Timotija Lesa da bi region Zapadnog Balkana za vreme mandata predsednika SAD Džozefa Bajdena mogao da postane novi multietnički entitet sastavljen od "šest država", usko povezan sa EU, i nazvao ga Eugoslavija, na čijem bi čelu bio Beograd. 

“Ima nešto što navodi na takvu mogućnost, ali tu uopšte ne bih spominjao Jugoslaviju, jer će to biti neko evropsko rešenje za Zapadni Balkan. Sama ta ideja onoga što se popularno naziva mini-Šengen ili neka ekonomska kooperacija šest zemalja Zapadnog Balkana je nekakva realna perspektiva koja može da dodnese rešenje za ovu složenu situaciju koju imamo dugi niz godina i koja sprečava da se sigurnost u regionu uspostavi na nekim stabilnijim osnovama”, kaže Maljići.

Uloga Srbije kao Nemačka u EU 

Maljići ukazuje da Beograd može da igra važnu ekonomsku ulogu, kao što je Nemačka ima u Evropskoj uniji, ali neće moći da bude centar ili da se ceo taj projekat shvata kao nekakva vrsta proširene Srbije odnosno Jugoslavije. Prema njegovom mišljenju taj savez će u osnovi biti projekat kojim bi se na miran, evropski način rešilo srpsko-albansko pitanje, a u okviru toga i pitanje Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije. 

“Mislim da nije tačno da je vizija da Srbija treba da preuzme neku vodeću ulogu, to neće biti slučaj ili će biti neka vrsta dualizama ili trializma. Postoje tri faktora koji će omogućiti da se ova vizija ostvari, a to je neka vrsta alijanse ili saveza između Beograda, odnosno između Srba i Albanaca, jer će oni biti dve glavne formacije u etničkom smislu koji će održavati taj savez. S tim što po mom mišljenju centar neće biti Beograd već Skoplje, odnosno Severna Makedonija koja će na neki način predstavljati tu treću dimenziju ovog saveza”, ističe Maljići.

On smatra da Srbija treba da prizna realnost na terenu i normalizuju odnose sa susedima i da dođe do srpsko-albanskog pomirenja jer bez toga nema mira u regionu.

“Moje mišljenje je da neće zadovoljiti Srbiju nego Srbe, ako bi oni hteli da žive u nekoj uniji gde su svi Srbi obuhvaćeni, manje više kao što su bili u Jugoslaviji, jer je ona na neki način bila najbolji okvir za rešavanje srpskog pitanja. Ovo sada je neka vrsta evropskog rešenja gde oni ne mogu da igraju ulogu hegemona, nego treba da prihvate realnost, da priznaju Kosovo, ali i da žive u formaciji sa otvorenim granicama i formulama na kojima se zasniva EU, kako bi u nekoj bliskoj budućnosti ceo ovaj region postao njen deo po evropskim principima”, objašnjava Maljići.

Bajden će nastaviti s politikom Vašingtonskog sporazuma

Na pitanje da li očekuje da novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država Dzozef Bajden uspostavi novu politiku prema Kosovu i Srbiji, Maljići odgovara da Vašingtonski sporazum i osnivanje mini-Šengena predstavljaju jedini način za normalizaciju odnosa i da je cilj svake američke administracije da se na Zapadnom Balkanu normalizuju odnosi, a jedini način za to je ekonosmka saradnja.

“Ne verujem da može da uspostavi novu politiku, ali ovi principi o kojima razgovaramo afirmišu tu ideju, insistiranje ne ekonomskim i na nekim političkim rešenjima, na uspostavljanju dobrosusedskih odnosa i uzajamnog priznanja svih zemalja u ovom užem regionu Balkana. To podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova, uz te otvorene granice i saradnju, i za sada nema alternativu. Druge opcije koje smo ranije imali nisu donele uspeha, sada treba sačekati i videti šta će Bajden uraditi, ali američka politika ne samo za vreme Trampa, radi na tome da ove zemlje regiona na neki način postanu normalne demokratije”, zaključuje Maljići.

Xhevdet
27. Novembar 2020.
Sa vama ni paklu ne zajedno
Dragan Živković
27. Novembar 2020.
Nikako sa njima vise, sa tim varalicama koje smo hranili i cuvali 1918, 1945 i sve do 1998