Maljići: Staro rivalstvo između Samoopredeljenja i DSK ometa postizanje sporazuma o vladi

Maljici
Izvor: GazzetaExpress

Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova imaju dve opcije, da se dogovore oko zajedničke vlade ili da se ide na nove izbore, ocenjuje u izjavi za Kosovo Onlajn politički analitičar Škeljzen Maljići, uz podsećanje da je konstituitivna sednica Skupštine Kosova zakazana za četvrtak - 26 decembar.

Maljići smatra da pozicija predsednika Kosova ne mora nužno da bude deo političkog dogovora između ove dve stranke, jer mandat aktuelnom predsedniku Hašimu Tačiju ističe tek na proleće 2021. godine.

“Nije toliko važno, zato što ima još godinu i po dana skoro, oni mogu u međuvremenu da se dogovore. Međutim, DSK hoće da se obezbedi sada, iako nemaju nekog kandidata, ime, ništa. Oni bi hteli da to bude neki deo računice podele vlasti, dok Aljbin Kurti i njegova stranka misle da to nije toliko hitno niti poželjno sad, nego da se to regučiše kasnije, kad dođe vreme. I međunarodni faktori su više na strani ove opcije, da sada nije vreme da se o tome raspravlja ili da bar to ne bude smetnja za koaliciju. Mislim da su tu u pitanju neka stara rivalstva između ovih stranaka, da to ometa dogovor, iako su oni kao opozicija sarađivali”, kaže Maljići za Kosovo Onlajn.

Inače, Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova su u potpunosti usaglasili program nove kosovske vlade, međutim, dogovor o tome koja stranka će dati sledećeg kosovskog predsednika drži pod blokadom potpisivanje sporazuma.