Marinković sa poslanikom Bundestaga: Beograd posvećen dijalogu, Priština odbija da sprovede sporazume 

Vladimir Marinković
Izvor: Twitter

Poslanik u Skupštini Srbije Vladimir Marinković razgovarao je sa saveznim poslanikom CDU/CSU Folkmarom Klajnom i istakao da je Srbija posvećena dijalogu i iznalaženju kompromisnog, održivog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

Marinković je izrazio zabrinutost zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski i Vašingtonski sporazum.

Govoreći o značaju regionalne saradnje, Marinković je posebno istakao važnost inicijative "Otvoreni Balkan", koja predstavlja dobru platformu za stabilizaciju regiona, ekonomsku saradnju i pomirenje.

Kako je saopštila Skupština Srbije, Marinković je naglasio da je ta inicijativa bitan preduslov za postizanje dugoročne saradnje na Zapadnom Balkanu, i izrazio žaljenje što Priština odbija učešće u toj regionalnoj inicijativi. 

Istovremeno, odnosi Srbije i Albanije nikad nisu bili na boljem nivou i postignut je visok stepen međusobnog razumevanja, upravo kao rezultat učešća u inicijativi "Otvoreni Balkan", konstatovao je Marinković.

"Poslanik Bundestaga Folkmar Klajn saglasio se da je saradnja država regiona Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, navodeći da je u procesu evropskih integracija bitna ne samo bilateralna saradnja država kandidata sa članicama EU, već i međusobna saradnja država regiona Zapadnog Balkana. U tom smislu, inicijativa "Otvoreni Blakan" ima veliki značaj i blisko je povezana sa Berlinskim procesom", zaključio je on.

Marinković je u razgovoru sa Klajnom, koji je izvestilac poslaničke grupe za ekonomski razvoj i saradnju, a istovremeno je i zamenik predsedavajućeg Parlamentarne nemačko-pacifičke grupe, izrazio zadovoljstvo što odnosi i veze Srbije i Nemačke stalno jačaju, ističući da postoji intenzivna saradnja na najvišem političkom nivou, ali i na ekonomskom planu, imajući u vidu da je više od 75.000 građana Srbije zaposleno u nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji. 

"Zahvalni smo na poverenju u našu zemlju i velikom broju investicija", naglasio je Marinković. 

Naveo je da je bitno da se ta dinamična komunikacija između Srbije i Nemačke održava, posebno u specifičnim okolnostima u kojima se nalazi cela Evropa. Naglasio je da je članstvo u Evropskoj uniji glavni spoljnopolitički prioritet i strateški cilj Srbije.