Mediji: Raketu koja je pala u Poljsku ispalile ukrajinske snage kao deo PVO

Raketa
Izvor: Twitter

Preliminarne procene sugerišu da su ukrajinske snage ispalile raketu koja je usmrtila dvoje ljudi u Poljskoj i da je projektil ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana, izjavila su danas tri neimenovana zvaničnika SAD na koje se poziva AP, prenosi RTS.

Prema rečima jednog od njih, raketa je završila u Poljskoj nakon što je ispaljena na baraž ruskih raketa u napadu na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Kako se navodi, zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da o tome javno raspravljaju.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je ranije da je "malo verovatno" da je raketa koja je ubila dvoje u Poljskoj, ispaljena iz Rusije, ali je obećao podršku poljskoj istrazi jer je raketa "ruske proizvodnje", prenosi američka agencija AP.

Izjava Bajdena usledila je nakon "hitnog" sastanak lidera Grupe sedam i NATO-a u Indoneziji radi konsultacija o eksploziji u kojoj su poginule dve osobe u istočnom delu Poljske u blizini granice sa Ukrajinom.

"Postoje preliminarne informacije koje to osporavaju", rekao je Bajden novinarima na pitanje da li je projektil ispaljen iz Rusije.

Dodaje se da Ukrajina i dalje ima zalihe oružja bivše sovjetske i ruske proizvodnje, uključujući raketni sistem protivvazdušne odbrane S-300.

 

Bajden je rekao da je obavestio saveznike o svojim razgovorima sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i da postoji "potpuna jednoglasnost među ljudima za stolom" da se podrži istraga Poljske o eksploziji.

U saopštenju poljskog ministarstva spoljnih poslova identifikovano je da je raketa napravljena u Rusiji. Ali poljski predsednik Andžej Duda bio je oprezniji u vezi sa njegovim poreklom, rekavši da zvaničnici ne znaju sa sigurnošću ko ga je ispalio ili gde je napravljen. Rekao je da je "najverovatnije" ruske proizvodnje, ali se to još proverava.

Vojni general Mark Mili razgovarao je u utorak sa načelnikom Generalštaba Poljske generalom Rajmundom Andžejčakom.

Zajednički štab saopštio je da su dvojica generala razgovarala o eksploziji u Poljskoj i tamošnjem gubitku života. Nije naveo druge detalje.