Mehaj: Glavni cilj - razvoj vojne sposobnosti zarad zaštite teritorijalnog integriteta Kosova

Armend Mehaj
Izvor: Kosovapress

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj je u izveštaju o 100 dana rada Vlade kao jedan od glavnih ciljeva istakao razvoj vojnih sposobnosti zarad zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, prenosi Kosovo pres.

„Pregledali smo budžet za 2021. godinu, prerasporedili smo 7,7 miliona evra za vojne nabavke, vlada je izdvojila dodatna sredstva u iznosu od 4,5 miliona evra samo za vojne nabavke, konkretno dronova. Za samo 100 dana vlade, ukupno je izdvojeno 12,2 miliona evra za vojnu opremu“, rekao je Mehaj.

Napomenuo je da su vojnu opremu dobili od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije. 

Mehaj je rekao da su za otplatu carinskog duga, za koji je naglasio da je nasleđen od prethodne vlade, izdvojili 4,2 miliona evra.

Dodao je da je završen proces regrutacije 400 novih vojnika i da je Ministarstvo odbrane u procesu regrutacije 29 novih kadeta.

Kao jedan od najvećih uspeha pomenuo je učešće pripadnika KBS u prvoj mirovnoj misiji u svetu i učešće, kao zemlje domaćina, u najvećoj američkoj vojnoj vežbi „Defender Europe 21“.

„Do sada smo doneli odluku o povećanju efikasnosti u korišćenju službenih vozila, stopirali smo sve aktivnosti van plana nabavki kako bismo unapredili proces nabavke, potpisali smo memorandum o saradnji sa ambasadom Velike Britanije i norveškom ambasadom“, rekao je Mehaj.

Oni
01. Jul 2021.
Bravo Armend Mehaj