Meki o dijalogu Kosova sa Srbijom: Uzajamno priznanje osnovni princip kojeg se pridržavaju SAD

Erin Meki
Izvor: Zeri

Direktorka za Evropu i Evroaziju Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Erin Meki u emisiji "Interaktiv" KTV-a govorila je i o dijalogu Beograda i Prištine, prenos Koha.

Ona je naglasila da je "put da Kosovo krene napred da bude spremno da se uključi u dijalog i obezbedi da dođe do međusobnog priznavanja".

"Što se tiče odnosa sa Srbijom, kao što ste rekli, srela sam se sa civilnim društvom, srela sam se sa ljudima širom zemlje i ono što sam čula od svih je da ljudi žele mir i stabilnost. Takođe ukazuje na inkluzivni ekonomski rast i mogućnosti. Znamo da je budućnost Kosova ukorenjena u budućnosti u Evropi, povezana sa evropskim institucijama, a put napred je da budemo spremni da se uključimo u dijalog i obezbedimo da će se međusobno priznavanje desiti, tako da stabilnost i mir budu temelji na kojima mi gradimo budućnost", naveo je Meki.

Ona je rekla da je uzajamno priznanje osnovni princip koji se pridržavaju SAD.

"Kao što sam rekla na početku, uzajamno priznanje je osnovni princip kojeg se držimo. Za više detalja, rekla bih da razgovarate sa američkim ambasadorom i ambasadom. Ovde sam da razgovaram o našem razvojnom partnerstvu. Ali razvojno partnerstvo za koje smo godinama radili neće uspeti da ubrza napredak ako nemamo stabilnost", rekao je Meki.