Meta i Pahor u Ljubljani: Srbija i Kosovo da se vrate dijalogu i primeni sporazuma

Iljir Meta i Borut Pahor
Izvor: Indeks online

Nekadašnji predsednik Albanije Iljir Meta razgovarao je u Ljubljani sa bivšim predsednikom Slovenije i potencijalnim kandidatom za posrednika u dijalogu Srbije i Kosova Borutom Pahorom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i situaciji u regionu.

Saopštio je da se sa svojim sagovornikom saglasio da je neophodno da se Srbija i Kosovo vrate dijalogu i primeni obaveza iz dogovorenih sporazuma, prenosi Indeks onlajn.

"Podelili smo stav o vitalnoj potrebi vraćanja kosovsko-srpskom dijalogu i punoj, fer i bezuslovnoj primeni sporazuma dogovorenih preko EU i SAD, kao jedinog načina za konačnu normalizaciju situacije i odnosa između dve države", istakao je Meta.

Izrazio je zadovoljstvo zbog sastanka sa Pahorom, koji je, kako ocenjuje, veliki zagovornik približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

"Srećan sam što me je u Ljubljani dočekao Borut Pahor, nemilosrdni zagovornik pune integracije Albanije i zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Ocenio sam da Bledski strateški forum i proces Brdo Brijoni ostaju dve odlične platforme koje nas približavaju EU i da će stvarne i odlučne reforme u tom pravcu imati ulogu glavne pokretačke snage za naša društva", naveo je Meta.

Takođe, Meta napominje da je na sastanku bilo reči i o saradnji Albanije i Slovenije.

"Mnogo se oslanjamo na Sloveniju i cenimo da odlični odnosi naše dve prijateljske zemlje i naroda zaslužuju veoma konkretne rezultate na nivou ekonomske i komercijalne saradnje", navodi se u saopštenju bivšeg albanskog predsednika.