Mijačić: Dijalog će i naredne godine obeležiti malo koraka i puno pritisaka

Beograd_231226_Dragiša Mijačić 04
Izvor: Kosovo Online

Koordinator radne grupe Nacionalnog konventa Evropske unije za poglavlje 35 Dragiša Mijačić kaže da će 2024. godina biti zahtevna kada je reč o dijalogu Srbije i Kosova, jer je puno otvorenih pitanja i puno šumova u komunikaciji, bilo da oni dolaze iz Prištine ili Beograda. 

Govoreći o tome šta se može očekivati u nastavku pregovora Beograda i Prištine, s obzirom na poruke specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da je januar rok za formalizaciju Sporazuma o putu normalizacije, odnosno za izmenu pregovaračkog poglavlja 35 za Srbiju u koji bi se unele obaveze dogovora postignutog u Ohridu, Mijačić veruje da će i Beograd i Priština ići ka odlaganju procesa.

"Obe strane nastaviće da se nadaju da će se izbori u Americi, a i u EU, rezultirati upravo onako kako oni to budu priželjkivali, a na način da će to nešto doprineti u značajnoj meri njihovim pozicijama u okviru dijaloga. Tako da će ova godina biti verovatno još jedna izuzetno nestabilna godina kada je reč o procesu normalizacije", kaže Mijačić za Kosovo onlajn.

Ističe da je u ovom trenutku najvažnije da se sačuva mir, prisebnost i ljudski životi.

"A prosto taj tok normalizacije će ići onako kako smo to videli u ovoj godini, a to znači vrlo malo koraka i puno pritisaka", navodi Mijačić.

On se osvrnuo i na poruke kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je na izjavu Lajčaka da je Zajednica srpskih opština zakonska obaveza Kosova i da nije potrebno da Beograd parafira statut ZSO, jer je to "interni dokument Kosova", odgovorio da je spreman da napiše svoju verziju statuta sa svojim ministima za zajednice i povratak i lokalnu samoupravu, Nenadom Rašićem i Eljbertom Krasnićijem.

"To što Kurti hoće da piše statut ZSO sa svojim ministrima, to zaista ne stoji. Evropska unija je ponudila model ovog dokumenta o kojem su se izjasnile obe strane, o kojem se veoma aktivno pregovara. Ta Kurtijeva izjava, ima pre za cilj stvaranje nekakve kakofonije u javnosti nego što na bilo kakav način doprinosi procesu dijaloga i normalizacije", ističe Mijačić.

Sa druge strane, ukazuje, i Beograd ima određene izjave kada je reč o prihvatanju Sporazuma o normalizaciji i poglavlju 35 pregovora sa EU, koje se odnosi na Kosovo. 

"Ta stvar je dogovorena već u Ohridu, operacionalizacija tih odredbi će doći u januaru, upravo ono što je najavio Lajčak. Tako da tu ni jedna i druga strana neće moći da utiču, to će prosto biti sastavni deo odluke Evropske komisije i Evropskog saveta na koju ni Srbija ni Kosovo neće moći da utiču", napominje naš sagovornik.