Mijačić: Nema političkih faktora na Kosovu koji pokušavaju da iznađu rešenja na korist i srpske i albanske zajednice

Dragiša Mijačić
Izvor: Kosovo Online

Sva pitanja vezana za normalizaciju odnosa između, ne samo Beograda i Prištine, nego i srpske i albanske zajednice, podignuta su na nivo eskalacija, da na Kosovu zaista nema političkih faktora koji smiruju situaciju i prave mostove između dve zajednice i pokušavaju da iznađu neka rešenja koja koriste i jednoj i drugoj, kaže za Kosovo onlajn Dragiša Mijačić, Koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35.


Kako dodaje, generalno na Balkanu, nacionalistička retorika, nažalost, dobija više glasova nego što to može bilo koja mirovna politika i stranke koje su promovisale saradnju, obično nisu dobro prolazile na izborima.

Otuda, smatra, ne treba da iznenađuje što se opozicione grupacije ili bilo koje političke grupacije više rukovode "tvrdolinijaškim stavovima" i nacionanim retorikama nego što rade na zbližavanju zajednica, naroda i građenju mostova saradnje.

"To je primer i među političkim subjektima na Kosovu. Bez obzira što oni povremeno oko određenih pitanja kritikuju vladu Aljbina Kurtija, više je to kritika u smislu metodologije delovanja nego što je kritika u smislu suštine onoga što vlada Kosova radi u srpskim sredinama, a što je zaista pogrešno“, kaže Mijačić.