Milić: Bez velikog pritiska nijedna strana nema interes da sprovede najkontroverznije tačke iz sporazuma

Dimitrije Milić
Izvor: Kosovo Online

Godišnjica postizanja Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije dočekana je skoro bez ikakvih rezultata u primeni dogovorenog, a politikolog Dimitrije Milić iz Novog trećeg puta kaže da to za sobom povlači i pitanje kredibiliteta Evropske unije u smislu da li ona može da bude garant određenih sporazuma ukoliko oni ostanu mrtvo slovo na papiru, odnosno ako i jedna i druga strana imaju određene skepse prema sporazumu i ne žele da ga sprovedu.

„Za implementaciju sporazuma, objektivno, i jedna i druga strana nemaju interesa osim u pojedinim tačkama. Za najkontroverznije tačke ni jedna ni druga strana nemaju interesa da ih sprovode, osim ako su pod velikim zapadnim pritiskom“, kaže Milić.

On ukazuje da EU ima mogućnost da pritisne strane tako što će tačke iz sporazuma da uvrsti u pregovarački okvir, čime bi evropski put svake strane dobrim delom bio uslovljen tim tačkama.

„Taj alat postoji i verujem da će se to na kraju i desiti i da će to biti inkorporirano. S tim što je to trenutno od većeg značaja za kosovsku stranu koja je u ranijoj fazi evropskih integracija i koja ima mnogo veće ambicije da kroz evropske integracije sebe legitimiše kao nezavisnog aktera od Srbije. Njima je mnogo važnije da imaju napredak u evropskim integracijama nego što je to Srbiji u ovoj fazi“, kaže Milić.

Na pitanje koliko bi takve mere motivisale Beograd i Prištinu da sprovedu sporazum, naš sagovornik kaže da bi to svakako pojačalo motivaciju.

„Kada je nešto formalizovano, to vam stoji kao preduslov. Ovako, stoji u vazduhu i zavisi od volje zapadnih država da pritiskaju implementaciju. Bez zapadnog pritiska pretpostavljam da je moguća samo dalja eskalacija“, kaže Milić.