Misija Srbije pri UN: Ramin poziv na priznanje Kosova suprotan međunarodnom pravu

Edi Rama u UN.jpg
Izvor: Fejsbuk/Edi Rama

Predstavnik Misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama Boris Holovka reagovao je tokom 77. zasedanja Generalne skupštine UN na istupanje albanskog premijera Edija Rame u ovom telu, ocenivši da je poziv Rame članicama UN, uključujući i Srbiju, da priznaju Kosovo, ciničan, uznemirujuć, ali pre svega nezakonit i suprotan sa stanovišta priznatih normi i standarda međunarodnog prava.

Premijer Albanije je tokom svog obraćanja na GS UN u subotu pozvao članice Ujedinjenih nacija da priznaju nezavisnost Kosova, poručujući i da Srbija treba da učini isto. Holovka je ove nedelje reagovao na te njegove reči, navodeći na GS UN da delegacija Srbije želi da iskoristi svoje pravo na odgovor na izjavu premijera Albanije Edija Rame.

"Iako smo u potpunosti saglasni i podržamo fokus koji je dat zajedničkoj izgradnji budućnosti Balkana, posebno kroz inicijativu 'Otvoreni Balkan', žalosno je što je premijer našeg suseda Albanije ponovo pozvao na priznavanje jednostrano proglašene tzv. 'Republiku Kosovo' od svih zemalja koje to još nisu učinile, 'uključujući pre svega Srbiju'. Taj poziv smatramo ciničnim, uznemirujućim i kontraproduktivnim za dijalog koji je u toku, ali pre svega nezakonit i suprotan sa stanovišta priznatih normi i standarda međunarodnog prava", naglasio je Holovka.

Kako je naveo, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, Kosovo je Autonomna pokrajina u sastavu Republike Srbije. 

"Dakle, teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije, uključujući i teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, ni na koji način nisu sporni", rekao je Holovka.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Holovka je istakao da je stav Srbije jasan.  

"Što se tiče tekućeg dijaloga između Beograda i Prištine, stav Srbije je veoma jasan – u potpunosti podržavamo pokušaje rešavanja svih otvorenih pitanja i pozivamo vlasti u Prištini da ulože napore i da u potpunosti sarađuju u najboljem interesu mira i stabilnost u regionu, kao i na dobrobit svih", rekao je Holovka.

Nakon ove reakcije Srbije, predstavnica Albanije je bez dodatne argumentacije samo ponovila da je potrebno raditi zajedno u pravcu mira i gledati u budućnost.