Iz Beograda odleteo i drugi avion sa humanitarnom pomoći Gazi

Humanitarna pomoć Gazi
Izvor: Vlada Srbije

Sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" danas je odleteo i drugi avion kojim je upućena humanitarna pomoć u robi Palestini, kao vid podrške ugroženom stanovništvu usled kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

U ime Vlade Srbije, ispratio ga je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, koji je poručio da je obaveza i Vlade Srbije i srpskog naroda da upute pomoć ugroženom stanovništvu u Pojasu Gaze i pokažu pažnju i solidarnost, preneo je RTV.

U Egiptu je avion sa humanitarnom pomoću dočekao ambasador Šestović.

Momirović je naglasio da ukupna pomoć sadrži 900 tona robe, vredne tri miliona evra, a da će Srbija, ako bude trebalo poslati i dodatnu pomoć.

"Prvim avionom juče poslali smo 52 tone", rekao je Momirović i naglasio da će preostala pomoć, koja nije stala u avion koji je danas poleteo ka Egiptu, krenuti brodom.

Podsetio je da se humanitarna pomoć Palestini upućuje na osnovu zaključka Vlade Srbije, a sadrži robu namenjenu ugroženom stanovništvu u Pojasu Gaze.

"Humanitarna pomoć sadži hranu - riblje sardine, goveđi narezak, grašak, obrano mleko, brašno, šećer, pasulj, pirinač, testenine, suncokretovo ulje, šećer, uklučujući i vodu, medicinsku opremu - sanitetski kompleti, hiruške maske, gaze, zavoji, komprese, zaštitne mantile, zaštitne skafandere, kao i šatore za smeštaj porodica", rekao je Momirović.

Uzimajući u obzir kompleksnost situacije, ne može se proceniti tačan period u kojem će roba stići do stanovnika Gaze, ali, kako je ministar rekao, mogla bi da bude isporučena za nekoliko nedelja.

"Plan je da pomoć po dolasku u Egipat preuzme Crveni polumesec Egipta i dalje kamionima preveze u Pojas Gaze", naveo je Momirović.

 

Prvi avion humanitarne pomoći koji je Srbija uputila Gazi, sleteo je juče na Sinaj, gde ga je dočekao Ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović.