MSP Nemačke: Naš ambasador na Kosovu nije tražio pomeranje spomen ploče

Spomen ploča srpskim junacima Prvog svetskog rata
Izvor: Kosovo Online

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da se ambasador te zemlje na Kosovu Jern Rode nije zalagao za pomeranje spomen ploče na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, dok se, kako navode, po pitanju manastira Visoki Dečani osvrnuo samo na njegov geografski položaj.

Time je Ministarstvo, u dopisu u koji je Kosovo onlajn imao uvid, odgovorilo na upit poslanika Alternative za Nemačku (AfD) Petra Bistrona "zašto se ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode izjasnio za premeštanje spomenika palim Srbima od 1912. do 1918. i zašto je okarakterisao srpski manastir Dečani kao "kosovski manastir"".

"Tvrdnja da se nemački ambasador izjasnio za premeštanje spomenika je netačna. Činjenica je da je bez znanja nemačke ambasade jedna spomen-ploča na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, uoči 11. novembra, premeštena u vezi postavljanja novog spomenika. Na tom mestu je održana nemačko-francuska komemoracija žrtava Prvog svetskog rata. Obe ambasade su se javno izjasnile i izrazile žaljenje zbog tog incidenta. Krajem novembra je spomen ploča vraćena na svoje mesto", ukazuje se u odgovoru državnog ministra u Ministarstvu spoljnih poslova Katje Kojl.

Kojl podseća da su se Ministarstvo spoljnih poslova i nemačka ambasada na Kosovu u više navrata zalagali za SPC. 

"U jednom tvitu od 17.novembra se nemački ambasador osvrnuo na geografski položaj manastira na Kosovu", dodaje se u odgovoru na poslaničko pitanje.