Muhadžeri: Vlada "udarila" na ekonomiju, opozicija ćuti

Arton Muhadžeri
Izvor: Ekonomia Online

Odluka vlade Aljbina Kurtija o donošenju novih mera za suzbijanje pandemije koronavirusa koja je na snazi, teško je pogodila kosovsku ekonomiju, a zatvaranje će izazvati posledice, rekao je u intervjuu za Ekonomiju onlajn stručnjak za ekonomska pitanja Arton Muhadžeri.

"Odluka Kurtijeve vlade o zatvaranju ostaviće velike posledice na ekonomiju Kosova. Izbor premijera Kurtija i ministra Vitie je zatvaranje i smatram da je ta odluka vlade velika greška“, rekao je Muhadžeri.

Dodao je da zatvaranje kao model ne utiče samo na ugostiteljstvo, već i na druge ekonomske aktivnosti, proizvodnju, uvoz, na ekonomiju uopšte, jer je mehanizam povezan jedan sa drugima.

Prema njegovim rečima na kosovsku ekonomiju će imati posledice izjava predsednice Vjose Osmani za CNN i govor ministra spoljnih poslova Donike Gervale u Savetu bezbednosti UN, koje su kao visoki zvaničnici naškodili imidžu Kosova i oteracti strane investitore.

"To su bezobzirne i skandalozne izjave, čije ćemo posledice saznati narednih dana", dodao je Muhadžeri.

Naglasio je da kosovska opozicija ne igra svoju ulogu, već da je odlučila da ćuti.

"Vidim tihu opoziciju, ne znam, možda planiraju da sačekaju 100 dana vlade Aljbina Kurtija, to je nepisano pravilo koje se već dugi niz godina poštuje na Kosovu. Ova vlada je napravila izuzetno velike skandale u prvim danima i opozicija ne bi smela da ćuti u ovim trenucima, jer moramo da reagujemo na vakcinaciju, na zatvaranje, a sami su putovali u Albaniju i nisu ipoštovali odluku o izolaciji koju su sami doneli“, rekao je Muhadžeri.