Nagavci: Na sledećim izborima pobeda Samoopredeljenja biće još ubedljivija

nagavci
Izvor: Facebook

Zamenica predsednice Skupštine Kosova Arberie Nagavci iz redova Samoopredeljenja rekla je da će na sledećim izborima pobeda Pokreta Samoopredeljenje biti još veća, od one ostvarene pre godinu dana, prenosi Koha.

Nagavci je kritikovala vladu Adulaha Hotija, rekavši da su skandali toliko česti da ne uspevaju da ih reše i dodala da se vidi da DPK nije zainteresovan za rušenje vlade, te da ostaje samo da se formalizuje saradnju u vladi, jer neformalno već sarađuju.

"Situacija u kojoj smo izašli sa predlogom za nepoverenje pokazuje da druga opoziciona stranka, DPK, ne namerava da sruši vladu, jer bi postala deo inicijative koju smo pokrenuli mi. Onda ne treba da glumi pseudo-opoziciju. Ako ste pratili sednice, kritike DPK-a i celokupne diskusije njegovih poslanika upućene su u odnosu na vladu Kurtija. DPK zna da će na sledećim izborima pobeda PS-a biti još izraženija od pobede 6. oktobra. Videli smo najnovije događaje u formalizaciji vlade, koja se želi rekonstruirati učešćem DPK. To će biti formalizacija, jer su neformalno često zajedno", kazala je Nagavci.

Odlaganje izbora ide na štetu građana Kosova, smatra Nagavci. Građani bi, kaže, trebalo da sami odluče na demokratski način.

Nagavci nije rekla sa kim bi Samoopredejjenje moglo da formira koaliciju u slučaju da pobedi na sledećim izborima, ali tvrdi da ankete pokazuju da je podrška toj stranci iznad 50 odsto.

"Sa kim ćemo vladati je odgovor koji građani moraju da daju. U svakom istraživanju javnog mnjenja, čak i na raznim skupovima, anketama i merenjima koja se rade, podrška Pokretu se neprestano povećava. U poslednje vreme podrška je viša od 50 odsto", rekla je Nagavci.

Dodala je da su građani na izborima 6. oktobra prošle godine glasali za promenu dosadašnjeg načina vladanja.

"Građani su pozdravili tu vladu nade. Ali DSK je izdao svoje biračko telo. Činjenica je da DSK neće biti druga na sledećim izborima. Oni to znaju i zato ne žele izbore. Ne znam kakva će biti odluka gospođe Vjose Osmani, ne znam da li će formirati novu stranku ili drugačije sarađivati sa PS. Ali sigurna sam da će se građani na sledećim izborima ubedljivije odlučiti za promene", kazala je Nagavci.

Nagavci je takođe govorila o dijalogu Kosva i Srbije i ocenila da vlada Kosova ima pogrešan pristup.

"Potpuno ukidanje reciprociteta, uprkos obećanjima datim biračkom telu, dovelo je Kosovo u nepovoljan položaj. Sedeli su za stolom i razgovarali pogoršavajući situaciju. Skandalozne izjave srpskih zvaničnika poslednjih dana nisu neočekivane. A reakcija vlade je zakasnela i mlaka", dodala je Nagavci.