Nato priprema najveću vežbu u poslednje tri decenije, Kosovo nije uključeno

Nato
Izvor: Zeri

Nato priprema vežbu "Steadfast defender" za koju se najavljuje da će u organizacionom smislu biti najveća u poslednjim decenijama, a koja za cilj ima da pokaže Rusiji realne mogućnosti, dok u Ukrajini traje rat skoro dve godine. Uprkos kontinuiranoj podršci Ukrajini, Kosovo i njegova vojska neće biti uključeni u vežbu Natoa, a procenjuje se da se to dešava iz političkih razloga, piše Dukađini.

Za "Steadfast Defender" najavljeno je da će biti najveća vojna vežba u više od tri decenije, odnsono od završetka Hladnog rata.

Dok bezbednosni izazovi ne izostaju u mnogim regionima, akcenat je na ratu u Ukrajini, konkretno na poruci koja se namerava da pošalje Rusiji.

U odgovoru Dukađiniju, Severnoatlantska alijansa kaže da je cilj demonstracija jedinstva, dok će 31 država biti deo toga, kao i Švedska, koja ostaje da čeka finalizaciju članstva u Nato.

"Nato će 2024. godine izvesti vežbu Steadfast Defender, najveću vežbu Natoa u poslednjih nekoliko decenija, sa snagama 31 saveznika i Švedske. On će se zasnivati na novim odbrambenim planovima Natoa. Steadfast Defender 2024 će pokazati našu sposobnost da brzo rasporedimo snage iz Severne Amerike i drugih delova Alijanse da ojačamo odbranu Evrope. Steadfast Defender 2024 biće jasna demonstracija našeg transatlantskog jedinstva i snage i naše odlučnosti da nastavimo da činimo sve što je neophodno da branimo jedni druge, naše vrednosti i međunarodni poredak zasnovan na pravilima. Vežbe Natoa su defanzivne, transparentne i proporcionalne i izvode se uz puno poštovanje naših međunarodnih obaveza", navodi se u odgovoru Natoa.

Ali, među 32 zemlje nije bilo mesta za Kosovo i njegove vojnike.

Ministarstvo odbrane je saopštilo Dukađiniju da su fokusirani na organizaciju Defender 2025, ali izvori ukazuju da uprkos podršci Ukrajini, KBS nije dobio poziv.

"Pošto smo domaćini Defender Euope 2025, naš fokus je na pripremi za realizaciju te vežbe, a za to smo već počeli da učestvujemo na pripremnim konferencijama. Svi neophodni logistički i operativni uslovi za održavanje ove vežbe su ispunjeni tokom Defender Europe 2024", saopštilo je ministarstvo.

Ostavljajući po strani Kosovo, penzionisani pukovnik KBS Afrim Veselji to smatra političkim.

"Ovo je samo poruka Severnoatlantske alijanse, Alijanse za slobodu naroda i država da će ruska agresija, ako misli da počne nešto novo, propasti... Kosovo je podržalo Ukrajinu, KBS sada obučava ukrajinske vojnike u potrazi i spasavanju, zašto Kosovo nije uključeno, mislim da je to političko pitanje zbog sankcija koje Kosovo snosi zbog nemudre politike", rekao je Veselji.

Vežba, koja je najavljena za prvu polovinu ove godine, poklapa se i sa 75. godišnjicom od osnivanja Natoa.

Među državama sa najvećim brojem učesnika je Velika Britanija koja je najavila da će učestvovati sa 20.000 vojnika.