NATO: Region je pod kontrolom Alijanse, nećemo dozvoliti ugrožavanje stabilnosti

KFOR
Izvor: Kfor

Region je pod kontrolom Alijanse i nećemo dozvoliti da bude ugrožena stabilnost koju smo godinama gradili, saopštili su iz NATO pakta, prenosi Gazeta ekspres.

Oni navode da su zabrinuti za stabilnost Kosova i Bosne i Hercegovine od kada je počeo sukob u Ukrajini.

"Region je prešao dug put od sukoba devedesetih, nedavno smo videli rastuće tenzije na Kosovu, kao i u Bosni i Hercegovini sa agresivnijom retorikom, zaustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju napretka. NATO će nastaviti da promoviše stabilnost, bezbednost i saradnju u regionu, kroz našu misiju Kfor i naše kancelarije u Sarajevu i Beogradu. Svaka promena položaja snaga Kfora je zasnovana na okolnostima i nije određena kalendarom“, poručio je NATO zvaničnik u odgovoru na pitanja Gazete ekspres.  

Kako navode, NATO nastavlja da snažno podržava dijalog uz posredovanje EU i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao jedini način da se postigne trajni politički sporazum i stabilnost za region.

Iako nisu najavili povećanje trupa ni slanje oružja na Kosovo, iz sedišta Alijanse su pohvalili učinak Kfor u kontroli situacije, kao i saradnju sa kosovskim, bosanskim i srpskim institucijama.

"Kfor ima fleksibilnu i vidljivu poziciju na terenu, što omogućava hitno reševanje svakog razvoja događaja koji može uticati na bezbednosnu situaciju. Naša misija nastavlja da radi u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Misijom Euleks kroz tri sloja bezbednosnog odgovora na krize. Komandant Kfor održava bliske odnose sa širokim spektrom sagovornika, uključujući predstavnike kosovskih institucija i načelnika Generalštaba Vojske Srbije", poručili su iz NATO.

Dodaju da Kfor ostaje u potpunosti fokusiran na "svakodnevnu implementaciju svog mandata UN (proistekao iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine) kako bi obezbedili bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu”.

Podsećaju i da Kfor trenutno broji više od 3.700 vojnika iz 28 zemalja, uključujući saveznike i partnere NATO. Prisustvo Kfor uključuje dve regionalne komande (Zapad i Istok), specijalizovanu multinacionalnu jedinicu, taktički rezervni bataljon, grupu za podršku štaba, zajedničku grupu za logističku podršku i obaveštajni, osmatrački i izviđački bataljon.