Nema kvoruma za Osmani: U dva pokušaja nije uspelo glasanje za predsednika

Vjosa Osmani
Izvor: Kosovo Online

Ni drugo, to jest ponovljeno prvo glasanje za predsednika Kosova nije uspelo jer je glasalo samo 79 poslanika, proglašena je pauza od 30 minuta koja je potrajala prilično duže. Nastavak sednice je zakazan za nedelju u 17 sati.

Da bi Vjosa Osmani bila izabrana za predsednicu Kosova, potrebno joj je najmanje 80 glasova u prvom ili drugom krugu glasanja, dok u trećem može biti izabrana sa prostom većinom ili 61 glasom, ali pod uslovom da postoji kvorum i da je u sali prisutno najmanje 80 poslanika. 

U sali je na početku zasedanja bilo prisutno 84 poslanika, što znači da je postojao kvorum za izbor predsednika. 

Tokom pauze koja je usledila posle predstavljanja kandidata za predsednika Kosova Vjose Osmani i Nasufa Bejte, Odbor za zakonodavstvo je verifikovao kandidature oba kandidata. Time su se stekli uslovi za nastavak sednice.

Prvi i jedini govornik je bio šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Evner Hodžaj koji je ponovio stav svoje stranke da neće dati podršku Vjosi Osmani za izbor na mesto predsednika Kosova.  On je izjavio da je izbor šefa države veoma značajan čin i zahteva veliki i širok kompromis među političkim partijama.

"Nije postojala politika kompromisa i mi kažemo ne, juče smo imali dramu u skupštini koja je bila sramotna, bio je pokušaj da se uguši demokratija na Kosovu. Ova sednica je omalovažavanje, jer se Osmani ne bira kao predsednica, već nju imenuje premijer Kurti, koji ima kompletnu kontrolu nad svim vitalnim institucijama. Nažalost ovo ne priliči jednom demokrati već autokrati. Ova drama se igra u dva dela, prvi deo je bio juče a nastavak je danas,  DPK ne podržava Osmani za predsednicu jer ona nije ličnost koja objedinjuje, ona je partijska figura kojoj nedostaje politička nezavisnost. Juče se videlo da nema principa već samo političkih  kalkulacija,  nas u politici treba da prati savest, DPK parlamentarna grupa neće glasati za Osmani, DPK neće izdati gradjane mi ćemo zaštiti dostojanstvo pred ucenama i bićemo  opozicija", rekao je Hodžaj.

Nakon ovog izlaganja poslanici Enver Hodžaj i Bedri Hamza su napustili sednicu skupštine, tako da su trenutno prisutna 82 poslanika.

Niko više od prisutnih nije se javio za reč.

Poslanici AAK i Srpske liste nisu prisutni u sali.

U toku je prvi krug glasanja, poslanici glasaju pojedinačno. 

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti nije glasao, kao ni poslanici DSK, Driton Seljmanaj i Agim Veljiu.

Predsednik nije izabran u prvom krugu tajnog glasanja jer je bilo prisutno svega 78 poslanika, a za kvorum je neophodno da ih u sali bude 80. 

Predsednik skupštine Gljauk Konjufca je rekao da bi nakon rezultata od 79 glasova u ponovljenom prvom krugu glasanja, trebalo još jednom ponoviti prvi krug glasanja, ali će zvaničnu odluku doneti nakon pauze od 30 minuta. Pauza jee potrajala mnogo duže i doneta je odluka da nastavak zasedanja bude odložen za sutra.

Hilmo
03. April 2021.
Veceras ce da se odrese kese , kupice se ta par glasa, tako funkcionise ova kobajagi drzava. Ogrezla u korupciji i kriminalu od kada su im teritoriju oteli i dali .