Nemački mediji: Kurti neće biti prijatan partner za Evropljane

Aljbin Kurti u nemačkoj štampi
Izvor: Reporteri

Reizbor Aljbina Kurtija za premijera štampa na nemačkom govornom području vidi kao nadu za novu generaciju, ali uočava da Kurti neće biti prijatan partner za Evropljane, prenosi Reporteri.

Novine "Noje Cirher Cajtung“ u svojoj analizi pod naslovom "Kosovska nada stupila na dužnost“ pišu da nova Kurtijeva vlada ima zadatak da se bori protiv korupcije i postigne socijalne ciljeve, što će zbog ograničenih resursa biti teško.

"Jedan od najvećih izazova novog šefa vlade je ostvarenje velikih očekivanja njegovih pristalica. Pandemija čini ovaj zadatak još težim. Kosovo još nije dobilo nijednu dozu vakcine“, konstatuje taj list.

"Noje Cirher Cajtung" piše i o Kurtijevoj izjavi da neće biti normalizacije odnosa ako Srbija ne prizna nezavisnost Kosova i počinjene zločine.

Ali "Srbija pod predsednikom Vučićem je daleko od oba ova koraka. Vučić je nedavno na Instagramu objavio mapu Kosova u bojama srpske zastave. EU i SAD, koje nakon promene vlasti u Vašingtonu ponovo razvijaju zajedničku politiku za Kosovo, zahtevaju nastavak razgovora između Beograda i Prištine“, piše taj list.

Novine "Zidojče Cajtung“ pišu da se na Kosovu trenutno odvija dvostruka transformacija.

"S jedne strane, politička dominacija veterana OVK konačno se privodi kraju. Kurtijev prvi mandat trajao je samo 51 dan, a potom je oboren pod uticajem vlade koju je podržvao Donald Tramp. I u tom smislu, Kurtijev ponovni izbor označava prekretnicu: Simbolizuje kraj destruktivne nelogične faze američke politike na Balkanu. Pod predsednikom Dozefom Bsjdenom, poznavaocem regiona i njegovih zamki, takva vrsta  intervenije se ne  očekuje. Za Evropljane Kurti neće biti ugodan partner. Ali on je neko ko uživa veliku podršku u mladoj populaciji Kosova", navodi list.

Poznati nemački radio "Dojčlandfunk Kultur" na izbor Kurtija gleda kao na smenu generacija na Kosovu.

"Na njemu je da privede kraju generacijsku promenu za kojom se traga već 20 godina. Možda Kurti sa svojim jasnim kursom ima veće šanse da uspešno pregovara sa srpskom vladom nego stare elite. Ali mora takođe da dokaže da je nepotkupljiv i principijelan na funkciji i da nesebično vodi Kosovo ka budućnosti. Izazov je veliki", konstatuje taj radio.