Ništa od priznanja: Zašto prognoze o promeni stava Grčke prema Кosovu padaju u vodu 

Kosovo - Grčka
Izvor: Kosova.info

Iako pojedini stručnjaci za međunarodnu politiku prognoziraju da će Grčka promeniti svoj stav i priznati Кosovo, za sada nema nikakvih naznaka da će se tako nešto dogoditi. Na Grčku se, za sada, ne vrše spoljnopolitički pritisci koji je na taj potez primoravaju, a čak i da ih ima, u njegovom sprovođenju barijera je i Кipar, piše Sputnjik.

Stručnjaci za međunarodnu politiku Dejvid Filips i Danijel Server očekuju da će Grčka, jedna od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Кosova, najverovatnije promeniti svoj stav i priznati Kosovo kao državu. Oni se slažu da treba sačekati kraj dijaloga između Beograda i Prištine kako bi se video stav zemalja EU po pitanju Кosova.

Server smatra da su šanse da države koje nisu priznale nezavisnost Кosova promene svoj stav male, ali podseća da je Grčka u „Agendi 2014“ predložila produbljivanje evroatlantskih integracija svih zemalja Zapadnog Balkana.

Grčka neće priznati Кosovo

Dopisnik grčke televizije ERT Nikos Pelpas za Sputnjik kaže da za sada ne postoje najave ni naznake da će Grčka promeniti svoj stav o Кosovu, naročito jer se u spoljnoj politici nije dogodilo ništa što bi Grčku primoralo na takav potez kako bi dobila naklonost nekih zapadnih zemalja.

„S druge strane, radi se o principijelnom stavu, jer priznanje Кosova znači prihvatanje principa da teritorija neke zemlje može jednostavno da se odvoji i proglasi svoju nezavisnost. To je, pre svega, u suprotnosti sa stavom kiparskih Grka i same Grčke i to bi značilo prihvatanje otcepljenja dela Кipra, koji je okupiran“, ističe Pelpas.

On smatra da će Grčka zauzeti konačan stav o Кosovu nakon završetka pregovora Beograda i Prištine u okviru EU.

Filipsove i Serverove izjave Pelpas tumači kao pritisak na Srbiju, koji bi trebalo da joj nagovesti da u pregovorima bude „konstruktivnija“ ili popustljivija, i dodaje da one mogu da budu vezane za nedavnu posetu grčkog ministra spoljnih poslova Beogradu, koji je tom prilikom rekao da je Grčka spremna da posreduje u kosovskom pitanju, ako Srbija to od nje bude tražila.

„Možda su protumačili to tako, jer da bi neko bio posrednik, mora da ima isti stav i prema Кosovu i prema Srbiji. Verovatno je to pogrešno protumačeno. Ne verujem da će se stav Grčke, za sada, promeniti“, ubeđen je Pelpas.

Hoće li biti pritisaka na Grčku

Na pitanje da li su Filipsove i Serverove izjave signal da bi Grčka mogla da bude izložena spoljnopolitičkim pritiscima, Pelpas odgovara:

„Ranije, kada je Grčka imala važna pitanja oko Severne Makedonije, nije bilo pritisaka da se s Albancima postigne dogovor kako bi na neki način dobili bolji ugovor sa Severnom Makedonijom oko rešenja tog pitanja. Ne znam zašto bi ih bilo sada. Ne postoji takvo pitanje otvoreno od strane Grčke kojim bi tražila da dobije naklonost nekih zemalja, kako bi rešila pojedina spoljnopolitička pitanja“, napominje Pelpas.

Zemlje članice EU koje nisu priznale Кosovo su Кipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija.

Poslednji Janjičar
12. April 2021.
Grčka i da želi ne može da prizna Kosovo ... Turska im "visi" na vratu sa Severnim Kiprom ... Vrlo neugodna matematika.
Mrki
12. April 2021.
Ajoooj.... Nemojte albancima kvariti lepo snove... 😂