Nova runda dijaloga Srbije i Kosova na nivou glavnih pregovarača danas u Briselu

Brisel
Izvor: kurir

Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljima, uz posredovanje izalsanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, biće održana danas u zgradi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u Briselu.

Kako javlja dopisnik Kosovo onlajna iz Brisela, termin početka razgovora delegacije Beograda je izmenjen, pa će se umesto u 10.30 sati, kako je ranije najavljeno, direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Srbije Petar Petković prvo sastati sa posrednikom EU u dijalogu Miroslavom Lajčakom u 9 časova, a zatim su predviđeni i direktni razgovori sa kosovskom stranom.

Očekuje se da će najvažnija tema sastanaka u Briselu biti formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak boravio je prošle nedelje u poseti Kosovu, a zatim i Srbiji, i tom prilikom poručio da u dijalogu postoje dva puta: normalizacija ili konfrontacija, a da drugo nije nikome u interesu.

Poslednji sastanak u dijalogu održan je 2. maja na visokom nivou kada su se predsednik Srbije Aleksandar Vučič i premijer Kosova Aljbin Kurti dogovorili o Deklaraciji o nestalim licima, a Upravljački tim predstavio nacrt Statuta ZSO.