Nuši o odluci CBK: Kurti uvlači druge u nevolju, dok on ostaje netaknut

Nolj Nuši
Izvor: Ekonomia Online

Organizacioni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Nolj Nuši ocenio je da kosvski premijer Aljbin Kurti svojim odlukama uvlači druge u nevolju, dok on ostaje "netaknut", prenosi Ekonomija onlajn. 

Kako je naveo, predstavnici CBK su militanti Samoopredeljenja.

"To je Kurtijeva stalna taktika da uvuče druge u nevolje, a sam ostane netaknut. Čuli smo Kurtija da je to odluka nezavisne agencije kao što je Centralna banka. Svi znamo da to nije tačno, jer su ključne ličnosti u CBK militanti Samoopredeljenja, narativ Samoopredeljenja je bio da su zaustavili dinar, a ne Centralne banke, i to bi možda moglo da natera naše ljude, koji nemaju puno nade ili ne veruju previše Kurtiju da glasaju drugačije", kaže Nuši.

Za poslednju odluku o prenosu imovine manastiru Visoki Dečani, Nuši kaže da Kurti pokušava da optuži Ustavni sud. 

"On se konstantno menja prilikom svake odluke koja mu se ne sviđa, pa smo videli da nazivaju sudije korumpiranima, izdajnicima, slugama Srbije, slugama prethodnih režima. Kao što smo videli na kraju, sproveli su odluku za koju su rekli da je Miloševićeva. Ti ljudi nisu nimalo principijelni i igraju se sa javnošću, tako da nađu nekoga koga će okriviti za svoje neuspehe, to je tipično za populiste i autoritarce kada ne ispune svoja obećanja", rekao je Nuši.

Izrazio je razočarenje parlamentarnim opozicionim partijama zbog načina na koji se ne suprotstavljaju Vladi Kosova, i dodao da će njegova stranka dda ponudi pravu opciju, jer je potrebna posvećenost da građani ponovo ne budu obmanuti.

Nuši ocenjuje da se opozicija predala pred problemima.

"Totalno smo razočarani parlamentarnom opozicijom i ne verujem da smo samo mi, i glasači parlamentarne opozicije su razočarani jer postoji predaja, postoji izvesna tišina pred svim ovim problemima koji sada postaju svakodnevni. Reč je o velikim odlukama, ali i mnogo malih svakodnevnih odluka koje zahtevaju svakodnevno zalaganje i izvesnu neiscrpnu političku aktivaciju, što se ne dešava od parlamentarne opozicije. Shodno tome, SDP  stoji gotovo sama, kao jedina opozicija, i zato izlazimo na izbore, jer ćemo ponuditi Kosovu pravu opciju koja mu je potrebna", kaže Nuši.

Nuši 2024. godinu naziva izbornom, pa traži više zalaganja da, kako kaže, Samoopredeljenje ponovo ne prevari građane. 

On smatra da će rad kosovske vlade ubuduće biti u svrhu izborne kampanje. 

"Verujem da će biti novih izbora, da smo praktično u izbornoj godini kako se to u političkom ciklusu zove. Verujem da će Vlada raditi ubuduće u svrhu predizborne kampanje, povećaće broj zaposlenih, napraviti kapitalne investicione kampanje, što nije radila tri godine, kako bi okupila biračko telo koliko je to moguće oko sebe, ali ne može da uradi sve što je obećala u poslednjoj godini svog mandata, a mi moramo da pazimo da to svaki dan pominjemo i da kao opozicija ne dozvolimo da građani ponovo budu prevareni", kaže Nuši.