Obijene dve prodavnice u Velikoj Hoči; Kancelarija za KiM: Ekonomski udar na Srbe

velika hoča
Izvor: Wikipedia/ETH-Archiv

U noći između petka i subote obijene su dve prodavnice u Velikoj Hoči vlasnika Miroslava Lukića i Bojana Pavlovića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Ukradene su, kako se navodi, kase sa novcem i gotovo sva vrednija roba iz njih, a slučaj je prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj. 

"Reč je nesumnjivo o još jednom ekonomskom udaru na Srbe koji žive u ovoj enklavi u Metohiji i koji se u veoma teškim uslovima trude da prežive, jer su im ove prodavnice bile značajan izvor prihoda. Zbog toga im je na ovaj način ugrožena i egzistencija", navodi se u saopštenju.

Ovaj slučaj, kako poručuje Kancelarija za KiM, ne sme da ostane samo crtica u izveštaju lokalne policije. Kancelarija za KiM insistira da se počinioci ovog nedela kazne i adekvatno sankcionišu, jer, ocenjuju, samo tako ovakva dela mogu biti sprečena u budućnosti. 

"Srbi i njihova imovina na KiM učestalo su mete kriminalaca i ekstremista u pokrajini upravo jer ne postoji politička volja u Prištini da se takvom delovanju stane na put, već se naprotiv takve akcije podstiču neodgovornim i zapaljivim izjavama albanskih političara", navodi Kancelarija za KiM.