Objavljen snimak napada na automobil iz Srbije kod Vukovara, policija nije reagovala

Napadači u Hrvatskoj
Izvor: prt scr Novosti

Tokom obeležavanja Dana sećanja u Vukovaru, u subotu 18. novembra, naočigled policije dogodio se incident kada su četvorica mlađih muškaraca izašla iz automobila vukovarskih registarskih oznaka i uz povike udarali rukama i nogama po automobilu sa srpskim registarskim oznakama, prenosi zagrebački portal Novosti koji je došao u posed snimka.

Incident se dogodio oko 10 sati prepodne, u isto vreme kada je u Vukovaru počinjala Kolona sećanja. Prema rečima svedoka koji je napad snimio, automobil sa registarskim oznakama Sombora kretao se u pravcu Vinkovaca iz smera Vukovara, na izlazu iz Nuštra. Sve se odigralo u prisustvu policije, a sudeći prema snimku, policija je pustila napadače da odu bez da je sa njima obavila razgovor ili ih prijavila.

"Ubacili su se ispred mene, gestikulacijom su zaustavili auto sa srpskim tablicama. Psovali su, lupali, otkinuli retrovizor", ispričao je očevidac napada za Novosti.

On se, kazao je, tog dana sporo kretao u koloni vozila. U suprotnoj traci, iz smera Vinkovaca prema Vukovaru, uočio je "audi" vukovarskih registracija i dva mladića koji su sa zadnjeg sedišta virili do pojasa kroz prozor automobila. Naglo su, priča, promenili smer i nepropisno se ubacili u drugu traku, onu u kojoj su bili putnici iz Sombora.

"Ubacili su se ispred mene, a iza vozila sa srpskim registarskim oznakama. Tad su počeli s gestikulacijom, trubljenjem i nabijanjem na to vozilo. Dali su im do znanja da stanu. Onda sam shvatio da nešto nije kako treba, kako zbog dana koji se obeležavao, tako i srpske registracije. Zato sam iz predostrožnosti upalio kameru na mobilnom. Tamo se vidi da su psovali, lupali na auto i otkinuli retrovizor. Na snimku se vidi i da jedan od njih nosi crnu majicu s grbom HOS-a", ispričao je svedok koji je hteo da ostane anoniman.

Vozač napadnutog automobila sa srpskim tablicama nakon više udaraca po automobilu, a čini se i pokušaja otvaranja vrata, dao je po gasu i odmakao se 50-ak metara od napadača. Pitanje je da li bi napad bio nastavljen da se sasvim slučajno na putu nije pojavio policijski kombi.

Iz policijskog vozila je izašao policajac, ali nije reagovao prema četvorici napadača već je otišao do auta sa srpskim tablicama.

Zanimljivo je i to što se u neposrednoj blizini događaja nalazio još jedan policijski auto. Čini se da je iz njega došao drugi policajac, ali je i on samo pogledom ispratio kako se "audi" okreće preko pune linije i odlazi nazad u smeru Vukovara.

Pre nego što su se četvorica mladića vratila u svoj auto, jedan među njima, onaj u HOS majici, masno je opsovao "srpsku majku" osobama iz napadnutog automobila.

Vozač koji je snimio incident dao je izjavu u policijskoj stanici u Vinkovcima, gde mu je rečeno da su napadnuti studenti iz Srbije išli u Bosnu i Hercegovinu.

 

"U stanici su mi takođe rekli da su odustali od progona i privatne tužbe, jer ne žele dolaziti na sud i biti izloženi javnosti. Isto tako, rekli su mi da su oštećenja na njihovom autu postojala i pre. Ne ulazim u to, ali između redova sam shvatio da od toga neće biti ništa i da će taj zapisnik završiti u fioci", rekao je očevidac za Novosti.

Rekao je i da je policijski kombi bio pored, čak i jedan policijski auto, te da su dva policajca gledala incident.

"Napadači su seli u auto i otišli, a policajci stoje i gledaju. Nikome to ništa nije bilo čudno. Rekao sam policajcu da je nebitno ko sam ja i koje su tablice na mom autu, ali dozvoliti da neko nekoga tako brutalno napadne i da se ne reaguje na to, zaista je sramno", ispričao je svedok ovog događaja.

Dodao je da su osim ovog napada, mladići iz "audija" ugrožavali i sve druge na putu, kao i da su napravili nekoliko saobraćajnih prekršaja i zbog neprimerene brzine zamalo izazvali sudar.

"Ne znam zašto bi se prema njima postupalo s razumevanjem. Oni su sve nas u toj koloni ugrožavali, a pušteni su da samo tako odu", rekao je očevidac.

Novosti su, kako navode, pitanja o incidentu i postupanju policajaca poslali i Policijskoj upravi vukovarsko-sremskoj, a odgovor će objaviti kada dobiju odgovor.