Obradović: Dobro je da Ohridski sporazum više niko ne dovodi u pitanje

Darko Obradović
Izvor: Kosovo Online

Istraživač Centra za strateške analize Darko Obradović izjavio je danas da je važno da Ohridski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine više niko ne dovodi u pitanje i da je jasno da je to dobra platforma za pregovore, preneo je TV Most.

"Možemo da pričamo da nama ne trebaju sporazumi i to je u redu, ali bilo je krajnje vreme da se iskoristi ovaj demokratski mehanizam i da kažemo da čekamo Zajednicu srpskih opština" rekao je Obradović za Tanjug.

Dodao je da se ne sme zaboraviti da je, pre Ohridskog, Briselski sporazum "institucionalizovao" srpski narod, tj. da on po prvi put mogao da ima svoje institucije i najbitnije veze sa Srbijom u finansijskom smislu, jer, bez finansijske pomoći Beograda nema opstanka.  

Kako ocenjuje, prihvatanje Ohridskog sporazuma je bitno dok postoje zemlje u Evropskoj uniji koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Nama je jako važno da sada zaključimo taj sporazum, a ne da čekamo situaciju da Grci dobiju novi investicioni fond pa da 'povuku nogu' jer i sa njima odlazi i Kipar. Nemojte da dođemo u situaciju 'uzmi ili ostavi', sad imamo kapacitete za pregovore" rekao je on.

Po njegovim rečima, sva je prilika da neće Srbija nikad priznati tzv. Kosovo, ali to ne znači da ne treba da zaokružimo jedan sveobuhvatan bezbednosni, ekonomski i politički prostor koji se zove EU. 

Smatra da premijer privremenih institucija u prištini Aljbin Kurti sigurno nije spreman na dogovor i kompromis, i da se poigrava sa regionom ali da bi Međunarodna zajednica trebalo da uspostavi intenzivniji dijalog sa ljudima na KiM.

"Srbi na KiM nemaju vremena da se poigravaju sa svojim životom, pogledajte enklave, imate svešteničku porodicu gde majka svaki dan decu stavlja u oklopni transporter da idu u školu, a o tome neće niko da govori od ovih 'nedavača' Kosova iz Beograda. Mi koji ne živimo dole i ne delimo sudbinu tog naroda ne znamo šta znači da vas u noći bez mesečine zaustavi kosovska policija, da napravi teror" rekao je on.

Obradović je ocenio da Beograd i Priština sada imaju tzv. zamrznuti konflikt, da nema potencijala za širi sukob, i da je prisustvom KFOR na KiM nemoguće ući u visoki intezitet  sukoba. 

Kako je rekao Obradović, strategija spoljne politike je odgovor na realne okolnosti koje postoje kako na globalnom nivou tako i na regionalnom. 

"Mi se nalazimo u poziciji da naš autentični nacionalni interes ukrštamo sa vektorima moći velikih sila, a ako želite da ostvarite nacionalni interes vi ne možete da ukrstite ni sa SAD ni sa Kinom, dakle morate da ostvarujete nacionalni interes u ambijentu gde vas oni 'ne udaraju sa strane", zaključio je Obradović.