Od stupanja na funkciju Selaković imao 403 sastanka sa stranim državnicima

Nikola Selaković
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković govorio je danas pred Odborom za spoljne poslove Skupštine Srbije o rezultatima rada Ministarstva u proteklih godinu dana i planovima srpske diplomatije u predstojećem periodu.

Ministar Selaković je članove odbora informisao da je od stupanja na funkciju šefa srpske diplomatije imao 403 sastanka sa stranim državnicima, od toga 17 sa šefovima država, 10 sa predsednicima vlada i 136 sa ministrima inostranih poslova, saopštilo je MSP Srbije.

U periodu kraćem od godinu dana, budući da su početak ove godine obeležile restrikcije kretanja zbog pandemije, realizovao je 36 poseta inostranstvu i bio domaćin 19 poseta stranih državnika Srbiji.   

Kruna spoljnopolitičkih aktivnosti Srbije u ovoj godini je, prema njegovim rečima, bio komemorativni skup povodom 60 godišnjice beogradske konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, kojem su prisustvovali predstavnici 120 država, tokom koje je imao čak 42 bilateralna sastanka. 

Na sednici Odbora za spoljne poslove, koja je trajala tri i po sata, ministar Selaković je narodne poslanike detaljno upoznao i sa aktivnostima Ministarstva spoljnih poslova na polju ekonomske i javne diplomatije, govorio o saradnji sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i o realizovanim promenama u funkcionisanju srpske diplomatije.  

Narodni poslanici su izrazili zadovoljstvo zbog poboljšane saradnje sa odeljenjima Ministarstva spoljnih poslova i dobre razmene informacija potrebnih za funkcionisanje međunarodne bilateralne saradnje na nivou parlamenata i u multilateralnim organizacijama. Selaković i članovi Odbora za spoljne poslove razgovarali su i o daljem unapređenju koordinacije  Ministarstva spoljnih poslova i Skupštine Srbije sa ciljem što efikasnijeg nastupa srpske parlamentarne diplomatije.