Od stupanja na snagu uredbe CBK berza i banke bez interesa za rad u opštinama na severu Kosova

severna mitrovica
Izvor: Kosovo Online

Od stupanja na snagu uredbe o gotovinskom poslovanju, nijedna banka nije tražila dozvolu od Centralne banke Kosova za otvaranje svojih filijala u severnim opštinama, piše ATV navodeći da to pokazuje da finansijske institucije nemaju interesa da rade u opštinama na severu Kosova.

Osim finansijskih institucija, nema interesovanja ni na berzi.

Iz Centralne banke Kosova u odgovoru televiziji ATV rekli su da ta institucija nije prihvatila nijedan zahtev za dozvolu za rad u četiri severne opštine, a bivši zamenik guvernera Centralne banke Fatmir Gaši kaže da se sve to dešava jer je uredba CBK postala političko pitanje.

Prema Gašijevim rečima, CBK je morala da započne širenje finansijskih institucija na severu mnogo meseci pre nego što je odobrila uredbu. Trenutno je uredba za gotovinske operacije u fazi tranzicije, pošto je CBK sastavila plan od 10 tačaka kako bi olakšala njegovu primenu, ali ne duže od tri meseca.

Upravo u tačkama 3, 4, 5 i 6 tog plana predviđene su olakšice za podsticanje finansijskih institucija, licenciranih za otvaranje kancelarija u opštinama Kosova sa srpskom većinom, posebno u četiri opštine na severu.