Opštine Zubin Potok, Tutin i Rožaje zajedničkim snagama kreću u rešavanje višegodišnjih problema

Sastanak rukovodstva opština Zubin Potok, Tutin i Rožaje
Izvor: Kosovo Online

U opštini Zubin Potok danas je održan sastanak predstavnika te opštine sa rukovodstvom opština Tutin i Rožaje, a tema je bila zaštita životne sredine, zajednički projekti kao i razgovor o ekonomskom razvoju.

Učesnici su doneli zaključke o zajedničkom delovanju u narednom periodu kako bi se rešili mnogobrojni problemi u ovim opštinama, a zaštita životne sredine, odnosno jezero Gazivode i njegovo pročišćavanje od smeća, navedeni su kao najveći problem koji tišti sve tri opštine.

Predsednik Opštine Zubin Potok Srđan Vulović istakao je da je ovaj problem veliki i da je nastajao godinama, a da ni jedna od ove tri opštine ne može samostalno da ga reši s obzirom da spadaju u nerazvijene.

"Teme su bile ekologija, zaštita jezera Gazivode kao i zaštita životne sredine i ekonomska saradnja. Sve tri opštine imaju slične privredne potencijale i pokušaćemo da u našim opštinama poboljšamo uslove života i otvorimo nova radna mesta kako bi sprečili odlazak mladih. Podršku na ovom putu očekujemo pomoć kako države Srbije tako i Crne Gore, ali i međunarodnih institucija", rekao je Vulović.

Prema rečima predsednika Opštine Tutin Saliha Hota lokalne samouprave neće moći same da reše problem čišćenja jezera. On je dodao i da i u njegovoj opštini postoji volja za rešavanje problema.

"Obzirom da imamo veliki odliv stanovništva koji traži egzistenciju na zapadu nama je u interesu da pronađemo način da uposlimo mlade ljude kako bi ih zadržali ovde. Ovaj sastanak je bio veoma uspešan i treba da nastavimo saradnju radi rešavanja problema naših građana", izjavio je Hot.

Izvor reke Ibar, na čijem toku se formira jezero Gazovode, nalazi se u opštini Rožaje u Crnoj Gori, a predsednik te opštine Rahman Husović kaže da lokalne samouprave imaju na sebi veliki teret, jer je zaštita životne sredine jedan od evropskih standarda i da je jako bitno da opštine zajedno učine sve da nađu rešenje za problem zaštite jezera Gazivode.

"Današnji sastanak je bio jako konstruktivan i nadam se da ćemo uskoro održati i nove sastanke na kojima ćemo rešavati naše goruće probleme. Ove tri opštine nalaze se u regionalnom centru i ključni problem je zaštita jezera Gazivode. Ono što smo danas dogovorili je da ćemo oformiti zajednički tim koj će imati našu podršku u zajedničkom nastupanju prema investicionim fondovima kako bi što pre rešili ova pitanja", kazao je Husović.

Sagovornici su istakli da pored problema ove tri opštine imaju i zajedničke interesne sfere, jer je "Balkanska lepotica", kako je Josif Pančić nazvao Mokru Goru veliki turistički potencijal, ali da se ni on ne može iskoristiti na najbolji način, jer su ekonomska sredstva koja imaju ove tri opštine mala.

Izgradnja novih fabrika i zajedničko učestvovanje u drvnoj i tekstilnoj industriji su teme na kojima će se razgovarati u narednom periodu, jer proizvođači u sve tri opštine itekako imaju interes da zajednički nastupe na tržištu, jedan je od zaključak učesnika današnjeg sastanka.

Miodrag iz Peći
31. Maj 2021.
Najveći promašaj i poguban za ekološki i etnički život je izgradnja brane i veštačkog Jezera Gazivode. Uništili su Mokru Goru i Ibarski Kolšin, oroterali preko 30.000 Srba, potopili jedan od najlepših spomenika srpske istorije manastir zadužbina svete Jelene Anžujske Angele koja je izgradila tri istovetne crkve sa najvišim zvonicima tog vremena od kojih su Albanci jednu pitopili, drugu minirsli i srušili a sačuvana je samo u Kotoru i to samo i isključivo za potrebe Albanaca; vode za piće Prištevcima, hlađenje Termoelektrana Obilic i navodnjavanje Kosovske Doline i to pitpuno besplatno evo 23 godine. Rešenje je izgraditi prevodnicu kod Ribarića i skrenuti u kanal Ibar-Raška-Ibar i tako isušiti jezero i rekonstruisati manistir i vratiti monahinje i sveštenike a sa kanalom će se regulisati česte bujice, izgraditi elektranu većeg kapaciteta od one na Gazivodama i sprečiti dalje zagađivanje Ibra iz trepčinih jalovišta i najzad dozvati pameti Albance kojima je voda iz Jezera Gazivode od egzestincijalnog značaja.