Orlić sa ambasadorom Izraela: Cilj Prištine da se srpski narod protera sa Kosova

Orlić i ambasador Izraela.jpg
Izvor: Skupština Srbije

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa ambasadorom Izraela Jahelom Vilanom kojeg je informisao o teškim izazovima sa kojima se suočavaju Srbi na Kosovu.

„Politički predstavnici srpskog naroda rešili su da istupe iz privremenih institucija lokalne samouprave u Prištini, upravo zato što je naš narod pod pritiskom i terorom Aljbina Kurtija. Briselski sporazum se ne samo krši, već i otvoreno gazi, srpskom narodu se preti kaznama, oduzimanjem tablica i otimanjem privatne imovine, a sve to uz svakodnevne fizičke napade, koji se prethodnih godina broje u hiljadama. Iracionalno ponašanje i otvoreno gaženje međunarodnog prava od strane Prištine dovodi nas u tešku poziciju, i uprkos tome, zvanični Beograd, koji u dijalogu predvodi predsednik Vučić, trudi se da sačuva stabilnost i mir za sve", rekao je Orlić. 

On je istakao da je uvek Priština ta koja pokušava da izazove sukob i čiji je cilj da se u potpunosti protera srpski narod sa prostora Kosova, navedeno je na sajtu Skupštine.

"To ne smemo i nećemo da dozvolimo“, poručio je predsednik Narodne skupštine Srbije.

Orlić je takođe istakao da narode Srbije i Izraela vežu zajednička istorija i zajedničko stradanje.

„O našem odnosu govori činjenica da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić jedini predsednik koji je obeležio 75. godišnjicu oslobađanja nacističkog logora Aušvic, ističući na zgradi Predsedništva Srbije žutu zastavu sa Davidovom zvezdom“, poručio je Orlić, dodajući da je predsednik Vučić i lično posvećen izgradnji memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu.

On je naveo i da Skupština daje doprinos odnosima dva naroda i da je jednoglasno usvojen Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Sagovornici su se saglasili da jačanje ekonomske saradnje daje snažan podstrek daljem unapređenju odnosa dve zemlje, a da obim razmene beleži trend rasta. Ambasador Vilan pozdravio je ekonomsku politiku koju sprovodi predsednik Vučić, poručujući da su predstavnici izraelskih kompanija zadovoljni uslovima za poslovanje koji postoje u Srbiji, te izrazio spremnost da se i lično angažuje u dovođenju novih kompanija.

Govoreći o međuparlamentarnoj saradnji, sagovornici su izrazili uverenje da će se dobra komunikacija, koja već postoji među različitim telima u dve skupštine, nastaviti i ubuduće, posebno nakon formiranja poslaničkih grupa prijateljstava.