Osmani imenovala Iljira Gašija za drugog člana iz DPK u CIK-u

Iljir Gaši - član CIK - DPK
Izvor: Facebook

Predsednica Kosova Vjosa Osmani imenovala je Ijlira Gašija za drugog člana Demokratske partije Kosova u Centralnoj izbornoj komisiji.

Član Demokratske partije Kosova Arianit Eljshani, koji je prethodno imenovan za člana CIK-a isped te partije, naveo je u objavi na Fejsbuku da su današnjim imenovanjem Gašija  privedeni kraju pokušaji Vlade da ukrade mandat DPK.

“Presudom Ustavnog suda potvrđeno je ono što smo od početka govorili da je zahtev vlade neprihvatljiv i suprotan ustavnom duhu koji garantuje političku zastupljenost i pluralizam. Stoga je danas proglašen drugi član DPK -a Ijlir Gaši, sa kojim ćemo zajedno raditi na očuvanju i unaprjeđenju kredibiliteta CIK -a, čuvajući svaki glas građana tako da volja naroda bude izražena ispravno i nedodirljivo od strane manipulatori izbora”, naveo je u objavi Eljšani.

DPK je pozdravila imenovanje drugog člana CIK-a iz redova. 

“Ova odluka je rezultata obrachanja Ustavnom sudu, pritiska javnosti i civilnog društva koji su se zalagali za naše pravo. Imenovanjem drugog člana DPK van zakonskih rokova, predsednica Osmani je ozbiljno ugrozila normalno funkcionisanje CIK-a u ovom periodu, kada predstoji održavanje lokalnih izbora. Dakle, ovo nije samo još jedna pravna pobeda DPK -a, već pre svega pobeda ustavnosti u odnosu na apetite vladajuće vlasti da zauzmu i kontrolišu nezavisne ustavne institucije”, navodi se u saopštenju iz DPK.