Osmani: Kosovu potrebno više žena na rukovodećim pozicijama

Vjosa Osmani
Izvor: Ekonomia Online

Kosovska predsednica Vjosa Osmani založila se za unapređenje položaja žena i naglasila da je učešće žena u bezbednosnom procesu najbolja garancija za trajni mir, prenosi Ekonomija onlajn.

Na konferenciji "Globalni dan otvorenih vrata Ujedinjenih nacija za žene, mir i bezbednost" koju je organizovala Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (Unmik), Osmani je rekla da se taj događaj odvija u vreme kada su u srcu Evrope ponovo napadnuti mir, bezbednost i sloboda. 

"Jasno nam je da nas čeka mnogo posla. Imamo toliko novih izazova, ovaj sastanak i diskusija se dešavaju u vreme kada se mir, bezbednost i sloboda ponovo napadaju u srcu Evrope dok smo svedoci ove patnje, i podsećajući nas na bol više je nego prirodno je da mi kao Kosovo budemo veoma posvećeni sprovođenju ove agende", rekla je Osmani.
 
Osmani je dodala da je današnja konferencija dodatna platforma za osnaživanje glasova žena. 

"Kosovo je deo svetske mape dana otvorenih vrata. Kosovo će ove godine prvi put organizovati forum za žene, mir i bezbednost. Izuzetno sam srećna što ćemo 22. i 23. oktobra, u saradnji sa mnogim partnerima, Kosovo uvrstiti u globalne diskusije o važnosti ove agende", rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, institucije razumeju važnost integracije i osnaživanja žena u svakom sektoru i strategiji. 

"Integracija žena je svakodnevni cilj i to možemo postići kada garantujemo ravnopravnost u svim oblastima. Razumemo da ovo može biti dugo i teško putovanje, ali postoji volja i vizija. Treba nam više žena na rukovodećim pozicijama. Žene to mogu, našem društvu je to potrebno", rekla je Osmani.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN Karolin Ziade govorila je o značaju koji UN pridaju rezoluciji o ženama, miru i bezbednosti.

"Da bismo zajedno krenuli na put od 850 delegata od osnivanja Ujedinjenih nacija pre 77 godina imali smo samo četiri žene. Ipak, ove žene su ponovile u osnivačkoj povelji UN da mi kao narod imamo osnovna prava i dostojanstvo ličnosti i jednaka prava muškaraca i žena. Putovanje se tu ne završava. UN sa agencijama i programima finansiranja naglašava političku ulogu i doprinos devojaka i žena širom sveta. Pre 22 godine Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju 13/25 o ženama, miru i bezbednosti. Ova rezolucija prepoznaje da učešće žena u ključnim procesima doprinosi demokratskom društvu i podizanju nivoa trajnog mira", rekla je Ziade.
 
Koordinatorka za razvoj Ujedinjenih nacija Ulrika Ričardson rekla je da je ovo njen poslednji sastanak, pošto završava svoju misiju na Kosovu. Govoreći o rezoluciji UN, navela je da se rezultati ne vide.

"Razgovaramo o rezoluciji Saveta bezbednosti 22 godine i još uvek razgovaramo, ali ne vidimo baš rezultate, veoma smo daleko, ali moramo da idemo napred. Već četiri godine sam impresionirana kvalitetom i odlučnošću i strašću ženskog pokreta na Kosovu i u region", rekla je Ričardson.
 
Zamenica premijera Kosova za pitanja manjina i ljudska prava Emilija Redžepi kaže da se tema posvećena pravima žena, miru i bezbednosti tiče svih, a ambasadorka Švedske na Kosovu Karin Hernmark Ahlini navodi da je učešće žena u političkom procesu prava i efikasna stvar za postizanje boljih rezultata.