Bujar Osmani: Nismo tražili da Kosovo povuče snage sa severa, već distancu od Vojske Srbije

Skopje_231201_Bujar Osmani 01
Izvor: Kosovo Online

Kandidat za predsednika, aktuelni ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani reagovao je na kritike Vlade Kosova da je on lično osmislio plan Oebsa za deeskalaciju na severu po kome se, kako tvrde, traži povlačenje kosovskih snaga sa severa, ističući da se u tom dokumentu zahteva distanca između specijalnih snaga Kosovske policije i Vojske Srbije, kako ne bi došlo do sukoba.

Osmani je rekao da je "velika laž" da je Oebs tražio da Kosovo povuče "kontrolu nad severom", prenosi Gazeta Ekspres.

"Mi smo kao Oebs tražili da se napravi fizička distanca između specijalnih snaga i srpske vojske. Bila je velika laž da smo tražili od Kosova da povuče kontrolu nad severom. Samo smo hteli da se oružane snage drže podalje jedna od druge, da nemaju fizički kontakt, jer bi to moglo da stvori novu realnost koja je bila na liniji promene granica", rekao je Osmani.

Pojašnjava da je nakon lokalnih izbora na severu i tenzija zbog dolaska albanskih gradonačelnika u četiri severne opštine, Vojska Srbije pojačala prisustvo svojih snaga na prelazu sa Kosovom, a da je Kosovo poslalo specijalce na sever, zbog čega je bilo neophodno sprečiti potencijalni sukob.

Tada je, podseća, kao predsedavajući Oebsu boravio u nekoliko gradova na Kosovu, gde je razgovarao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

"Lokalna administracija nije mogla da uđe u zgrade opština. Oebs ima svoje cikluse u prevenciji sukoba. Tada smo u Oebsu imali informaciju da bi sukob ili fizički kontakt između specijalnih snaga Kosova i srpske vojske mogao da eskalira situaciju, što bi moglo rezultirati ponovnim obeležavanjem srpskih pozicija na severu Kosova. Srbija je planirala da uđe na sever, kao što se kasnije desilo u Banjskoj", naveo je Osmani.