Osmani sa Ristućom i Barbanom: Kosovo posvećeno prevazilaženju bezbednosnih izazova

Osmani, Ristuća i Barbano
Izvor: Kabinet predsednika Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je danas sa komadantom Kfora Anđelom Mikelom Ristućom, i šefom Euleksa Đovanijem Pjetrom Barbanom o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu, posebno na severu, prenosi RTK.

Osmani je ovom prilikom istakla da Kosovo ostaje čvrsto posvećeno prevazilaženju trenutnih bezbednosnih izazova u saradnji sa međunarodnim partnerima i saveznicima, saopštili su iz Predsedništva.

Na sastanku je naglašena bliska saradnja i koordinacija između bezbednosnih institucija Kosova i misija NATO, Kfor i Euleksa.

"Osmani je izrazila zahvalnost za odluku NATO da poveća broj vojnika u okviru Kfora, smatrajući to jasnim signalom Srbiji da se suzdrži od destabilizacije i ugrožavanja bezbednosti na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Barbano je na Fejsbuku istakao da je imao otvoren razgovor sa predsednicom Kosova i komadantom Kfora o, između ostalog, ulozi Euleksa kada je reč o bezbednosti na severu Kosova.

"Iskrena i otvorena diskusija sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i komadantom Kfora o aktuelnim bezbednosnim izazovima na severu Kosova i o ulozi koju u tome može da ima Euleks. Naglasio sam potrebu da se ta uloga zaštiti u trenucima testiranja", poručio je Barbano.