Osmani se protivi Lajčakovim izjavama o priznanju Kosova

Vjosa Osmani
Izvor: Indeksonline

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani reagovala je danas na navode specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, koji je rekao da, ako Srbija promeni svoj stav prema Kosovu, isto to može da učini i pet evropskih zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, prenosi Gazeta ekspres.

Prema navodima Osmani, žalosno je ako spoljna politika tih zemalja podleže politici Srbije i Rusije.

“Osim što je nesrećno, opasno je za celu Evropsku uniju da njenih pet država članica određuju svoja pravila i pristupe na osnovu želja i zahteva Srbije“, rekla je Osmani i pozvala te zemlje da poštuju mišljenje Međunarodnog suda pravde i priznaju Kosovo ne čekajući da to prvo učini Srbija.

Španija, Slovačka, Rumunija, Kipar i Grčka su članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Osmani je u sredu završila posetu Briselu, gde se sastala sa visokim zvaničnicima EU i predsednicima oba doma belgijskog parlamenta.

Ona je sinoć imala sastanak sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i ranije sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, kao i komesarom EU za susedstvo i proširenje Oliverom Verheljijem.

U utorak, 12. januara, Lajčak je u video-diskusiji sa nemačkom ambasadorkom u Vašingtonu Emili Haber naglasio da bi se stav pomenutih pet zemalja mogao promeniti ako se Kosovo i Srbija postignu sporazum.

“Sve što je prihvatljivo za Srbiju biće prihvatljivo i za druge zemlje koje nisu priznale Kosovo“, podvukao je Lajčak.
“Kao bivši ministar spoljnih poslova Slovačke, na moje pitanje kada će moja zemlja priznati Kosovo, rekao sam vam: ‘Dajte mi dobre vesti kako bih mogao da odem u parlament i kažem da je vreme da se stav o priznanju razmotriti.’ Jasno je da je dobra vest sporazum sa Srbijom“, rekao je Lajčak.

Tokom boravka u Briselu, Osmani je rekla da je Lajčak insistirao na tome da Kosovo može da nastavi dijalog tek nakon formiranja vlade posle izbora koji će se održati 14. februara.

Dijalog Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, započeo je 2011. Prekinut je na 20 meseci krajem 2018. zbog takse od 100 odsto koju je Kosovo nametnulo na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, za vreme mandata vlade koju je vodio Ramuš Haradinaj. Posle toga je vlada Aljbina Kurtija ukinula taksu, ali je nametnula mere reciprociteta. Srbija je odbila da sedne za pregovarački sto dok Kosovo ne povuče te mere.

Po dolasku na vlast, vlada koju je predvodio premijer Avdulah Hoti ukinula je reciprocitet, omogućivši nastavak dijaloga u julu 2020. godine.

Prošlo je nekoliko meseci otkako Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu održali novu rundu razgovora, a EU navodi da se sastanci na političkom nivou ne održavaju zbog pandemije koronavirusa.

Zoran
13. Januar 2021.
A od Srbije ce te dobiti priznanje..... NIKAD!!!