Osmani: Srbija pravi krize da se ne bi razgovaralo o konačnom dogovoru

Vjosa Osmani
Izvor: Reporteri

Predsednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju da je poslednjih nedelja napravila krizu i da opstruiše dijalog, kako se ne bi razgovaralo o konačnom sporazumu Kosova i Srbije.

"Vreme je da posrednici dijaloga, Evropska unija, shvate da je Srbija iskoristila taktiku opstrukcije kroz učešće", rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim u Sofiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema rečima Osmani, to je način na koji srpska strana pokušava da blokira perspektivu Kosova u regionu i na međunarodnom nivou.

"Naravno, u našem je interesu da ovaj dijalog zaključimo pravno izvršnim sporazumom i moramo da razumemo da strana sa druge strane stola nije zainteresovana da se ovaj proces uspešno okonča", rekla je Osmani. 

Kosovska predsednica je navela da je Srbija počela da proizvodi krize kada je Evropska unija, uz podršku SAD, Francuske i Nemačke, dala predlog za rešavanje sporova između Kosova i Srbije. 

"Naš interes je suprotan, da razgovori počnu što pre", rekla je Osmani i dodala da se nada da će EU poslati poruku Srbiji da više ne može da blokira taj proces.

Osmani je navela i da je "vreme da se Srbija odluči u kom prvcu želi da ide". 

"U pravcu Evrope ili u pravcu Moskve? Ne možete biti sa obe strane", rekla je Osmani.