Osmani započinje konsultacije o datumu lokalnih izbora, danas sa predstavnicima ABK

Vjosa Osmani
Izvor: Reporteri

Dogovor o datumu održavanja lokalnih izbora na Kosovu, za koje se očekuje da će biti 10. ili 17, oktobra, počeće danas od 17 sati, a na sastanak sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani prvi će stići predstavnici Alijanse za budućnost Kosova, prenosi Reporteri.

Ova stranka, čiji je lider Ramuš Haradinaj, ima vlast u sedam u sedam opština na Kosovu, a do sada je saopštila da će u trku za gradonačelnika Prištine kandidovati Dauta Haradinaja, za prvog čoveka Podujeva – Besnika Tahirija, dok će kandidat ove stranke za gradonačelnika Peći biti Arber Toljaj.

I opozicioni Demokratski savez Kosova vodi sedam opština na Kosovu, i lider ove stranke Ljumir Abdidžiku je nedavno rekao da će se za mesto gradonačelnika Prištine boriti sa kandidatom Perperim Ramom, poznatim svetskim arhitektom koji je poreklom sa Kosova.

Predstavnici DSK koji vode opštine na Kosovu više puta do sada su rekli da žele da se kandiduju na novi mandata. Gazmend Muhadžeri, koji vodi opštinu Peć, nekoliko puta je potvrdio da će ući u trku za gradonačelnika ove opštine, a isto će, kako je potvrdio, uraditi i Džafer Tahiri koji želi da i u naredne četiri godine vodi Vučitrn.

Za još po jedan mandat na mesto prvog čoveka Lipljana i Vitine sasvim je sigurno da će kandidovati Imri  Ahmeti i Sokolj Haljiti, dok bi kandidat DSK za prvog gradonačelnika Podujeva mogao da bude Ekrem Hiseni.

Za sada ostaje nepoznato da li će Ljutfi Haziri u Gnjilanu i Haki Rugova u Istoku podneti kandidaturu za ostanak na mestu gradonačelnika u ovim opštinama.

Kada je reč o DPK, oni su do sada saopštili imana kandidata za nekoliko opština. Tako će Šaćir Totaj ponovo pokušati da vlast u Prizrenu vrati u ruke DPK, a poed njega, ova stranka je formalizovala reizbor Naima Ismajiljija u Štimlju, opštini u kojoj se DPK više puta do sada kandidovao.

Za mesto gradonačelnika Kosova Polja, DPK će kandidovati Rahima Trnavu, dok je iz podružnice ove stranke u Srbici saopšteno da će Sami Ljuštaku biti kandidat za prvog čoveka ove opštine. Ponovnu kandidaturu za gradonačelnika Glogovca, najavio je član DPK Ramiz Ladrovci.

Ono što još uvek nije poznato je da li će se Agim Aljiu za Uroševac i Šaban Šabani za Dragaš, opštine kojima upravlja DPK, kandidovati za još jedan mandat.

Iz vladajućeg Pokreta Samoopredeljenja do sada nije stigla ni jedna zvanična kandidatura za mesto gradonačelnika, a prema određenim najavama, postoji mogućnost da kandidat ove stranke za mesto prvog čoveka Prištine bude aktuelni ministar zdravlja Arben Vitia.

Ambiciju da se takmiči za Prizren do sada je izrazila poslanica Samoopredeljenja Drita Milaku, dok je sada na čelu ove opštine njen stranački kolega Mitaher Haskuka.

Želju da ostane na mesto gradonačelnika Južne Mitrovice izrazio je i Agim Bahtiri koji je rekao da će se ovog puta za ovu funkciju boriti ispred Pokreta Samoopredeljenja. Očekuje se da kandidat ove stranke za gradonačelnika Peći bude Gazmend Agušoli.

Kada je reč o Alijansi za novo Kosovo, do sada je stigla samo zvanična kandidatura Seljima Pacolija za gradonačelnika Prištine.