Pacoli: Nesklad između retorike i postupaka kosovske vlade po pitanju borbe protiv korupcije

Bedžet Pacoli
Izvor: Gazeta Express

Predsednik Novog saveza Kosova Bedžet Pacoli ukazao je da su izveštaji Stejt departmenta i Fridom hausa dokaz da je Kosovo uronjeno u krug sistemske korupcije, a da vlada ne preduzima nikakve korake u rešavanju tog pitanja, prenosi Front onlajn.

"Nedostatak opipljivog napretka u borbi protiv korupcije naglašava zabrinjavajući nesklad između retorike vlade i njenih postupaka. Uprkos obećanjima o reformama, primećeno je nekoliko fundamentalnih promena, ostavljajući Kosovo uronjeno u ciklus sistemske korupcije", rekao je Pacoli.

Ocenio je da ta dva izveštaja pokazuju hitnu potrebu za radikalnim akcijama u sprečavanju korupcije na Kosovu.

"Kritičke procene koje su date u izveštajima Fridom hausa i Stejt departmenta naglašavaju hitnu potrebu za radikalnom akcijom za rešavanje raširene korupcije koja prožima politički pejzaž Kosova. Dok vlada možda izbegava borbu protiv korupcije u njoj, realnost na terenu govori da je to neophodno", rekao je on.

Problem se, ukazuje, proteže dalje od jednostavnih zakonskih nedostataka, što je pokazatelj šireg sistemskog prihvatanja korupcije u okviru aktuelnog političkog establišmenta.

"Ova normalizacija koruptivnih praksi erodira same temelje demokratije i podriva poverenje javnosti u vladine institucije", konstatovao je Pacoli.

Moraju, smatra, postojati zajednički napori da se da prioritet antikorupcijskim merama i da se oni koji se bave koruptivnim aktivnostima pozivaju na odgovornost.

Pojašnjava da to podrazumeva ne samo zakonodavnu reformu, već i stvarnu posvećenost političkih lidera da budu primer i podrže principe transparentnosti i odgovornosti.

"Dok se takve mere ne primene, Kosovo će nastaviti da trpi razorne posledice nekontrolisane korupcije", zaključio je Pacoli.