Paljokaj: Kosovo rizikuje da ne dobije liberalizaciju ni u jesen 2023. godine

Augustin Paljokaj
Izvor: Koha ditore

Budući da je vizna liberalizacija za Kosovo povezana sa stupanjem na snagu Evropskog sistema putnih informacija i ovlašćenja (ETIAS), Kosovo rizikuje da ne dobije liberalizaciju ni u jesen 2023. godine, smatra dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Paljokaj.

Radio Slobodna Evropa preneo je ranije danas, a na osnovu dokumenta u koji je imao uvid, da je češko predsedavanje Evropskom unijom pristalo da uzme u obzir zahtev Francuske da poveže proces vizne liberalizacije sa stupanjem na snagu ETIAS-a, što bi trebalo da se desi u novembru 2023. godine.

Međutim, smatra Paljokaj to je u prošlosti više puta odlagano i postoji  rizik da se isto ponovi.

"U najboljem slučaju, to bi moglo da znači sledeće jeseni... ali u dokumentu se ne pominje datum, već samo stupanje na snagu. Primena ETIAS-a je odlagana nekoliko puta i može ponovo da bude odloženo", rekao je Paljokaj i dodao da je povezivanje ETIAS-a sa viznom liberalizacijom nepravedno, ali da Kosovo na to ne može da utiče.

Prema njegovim rečima, nije sve izgubljeno jer će zemlje članice Evropske unije razgovarati o ovom pitanju, ističući da treba sačekati rezultate u narednim danima ili nedeljama.

Komentarišući tri sporazuma koje je šest država Zapadnog Balkana potpisalo danas u Berlinu, u okviru Berlinskog procesa, Paljokaj kaže da je regionalna saradnja jedan od uslova za napredak na putu evropskih integracija.

Međutim, smatra Paljokaj, zemlje regiona daleko zaostaju u ovom procesu zbog čega brze integracije ne može biti.