Paljokaj: Ni 9. novembra u Briselu neće biti odlučeno o vizama za Kosovo, ali blizu smo

Augustin Paljokaj
Izvor: Koha ditore

Novinar Augustin Paljokaj rekao je da završetak procesa liberalizacije viza za Kosovo "nikada nije bio bliži" nego ove godine, prenosi Ekonomija onlajn.

Paljokaj ističe da nijedna zemlja nije govorila protiv vizne liberalizacije za Kosovo tokom sastanka radnih grupa Evropskog saveta 13. oktobra.

"Ovo je bio prvi sastanak na kojem su zemlje članice predstavile svoje odluke. Sada se konsultacije nastavljaju u zemljama članicama. Održaće se još jedan sastanak 9. novembra sa istom radnom grupom. Ovde će biti pokušaja da se vidi da li će se preći na drugi korak. Imamo posla sa izazovom ili testom. Ni 9. novembra ništa neće biti odlučeno”, kazao je Paljokaj.

On napominje da je Francuska podržala liberalizaciju, ali je predložila da se stupanje na snagu liberalizacije poveže sa sistemom ETIAS.

"Nikada se ranije nije desilo da postoji interesovanje za sastanak radne grupe, zato je češko predsedništvo izašlo sa saopštenjem. U običnim uslovima ne bi bilo. Uprkos svim frustracijama koje su stvorene u ovom trenutku, proces vizne liberalizacije nikada nije bio bliži. Ovo je početak kraja procesa“, poručio je Paljokaj.