Paljokaj: Srbija i Kosovo se složili oko teksta evropskog predloga, ali ne i oko njegove implementacije

Augustin Paljokaj
Izvor: Koha ditore

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Paljokaj kaže da su se Kosovo i Srbija složili sa tekstom evropskog predloga, ali ne i sa planom njegove implementacije, prenosi Koha.

Paljokaj kaže da je ono što se očekivalo u Briselu i postignuto, ali je potrebna puna implementacija.

"Ono što nije postignuto je dogovor implementacije ovog sporazuma koja mora biti njegov sastavni deo. Kurti je rekao da je spreman za potpis, ali ne i Vučić. Sada će se strane takođe dogovoriti o planu sprovođenja ovog sporazuma sa jasnim tačkama i rokovima. Kada se to postigne, doći će do i do potpisa i do implementacije", rekao je Paljokaj.

Paljokaj je dodao da je sporazum sasvim jasan i da je EU zadovoljna postignutim.

"EU kaže da je zadovoljna onime što se dogodilo sinoć u Briselu. Sporazum je politički dokument ali sasvim jasan. Jasno je da strane imaju obavezu da sprovode sporazume postignute u prošlosti", rekao je on.

Paljokaj je naglasio da Vlada ima pravo da kritikuje one koji su prihvatili ZSO kao obavezu.

"Vlada ima pravo da kritikuje one koji su u vreme vlasti prihvatili obaveze oko osnivanja ZSO. Oko procesa dijaloga, integracije u međunarodne organizacije, bilo bi dobro imati jedinstvo između političkih stranaka na Kosovu. Kosovo je država sa najboljom političkom dinamikom", zaključio je Paljokaj.