Peci: Pismo Nemačke, Francuske i Italije predstavlja najnižu tačku kosovske diplomatije

Ljuljzim Peci
Izvor: Lajmi

Direktor Instituta Kipred Ljuljzim Peci kazao je da pismo koje su uputile Nemačka, Francuska i Italija kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju predstavlja najnižu tačku diplomatije Kosova. On navodi da su pisma pisana tim tonom poslata u zemlje regiona samo kada su u pitanje bila dovedena egzistencijalna bezbednost i politički razvoj, prenosi RTV21.

"Posle ovog pisma dostignuta je najniža tačka istorije Kosova, kosovske diplomatije, države Kosovo. Ne sećam se da je do sada zabeleženo pismo sa takvim tonom. Došli smo do najniže tačke, tako upečatljivo pismo je nepoznato u istoriji Kosova", kazao je Peci.

Navodi da je u tom pismu jasno poručeno da je potrebno poslati nacrt statuta Ustavnom sudu Kosova, te da sa pismom koje je ministarka spoljnih poslova Donika Gervala poslala predsednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope neće dobiti ništa.

Ukazuje da je pismo evropskih lidera stiglo dan posle razgovora predsednice Vjose Osmani sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Peci navodi da se pismo Donike Gervale, u kom je navela da Vlada Kosova pravi svoj nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom koji će do kraja maja uputiti Ustavnom sudu, u najboljem slučaju može opisati kao naivnost, a u najgorem kao pokušaj manipulacije.

"Čak je i logika da neko može da pokuša da manipuliše Zapadom i Komitetom ministara Saveta Evrope pogrešna logika“, rekao je Peci.

Dodao je da je Kosovo izgubilo istorijsku šansu da uđe u Savet Evrope.