Pejić: Kurtiju inaćenje sa SAD i EU diže rejting kod Albanaca, ali lako može da se preigra

Vladimir Pejić
Izvor: Kosovo Online

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus" Vladimir Pejić ocenjuje da je tvrda nacionalistička retorika kosovskog premijera Aljbina Kurtija i njegovo suprotstavljanje SAD i EU nešto što se dopada albanskom biračkom telu, da on iz toga crpi političku snagu i popularnost, ali da bi mogao da se preigra i završi u ćorsokaku.

"Kurti iz te retorike crpi popularnost i određenu snagu, a mislim i da ima dovoljno iskustva da proceni kada može politički to da materijalizuje i raspiše izbore kada to njemu odgovara, tako da dobije najveći broj glasova", kaže Pejić, za Kosovo onlajn. 

On navodi da je gledajući površno, Kurti tvrdim stavom u dijalogu Beograda i Prištine, kao i prema zahtevima iz Vašingtona i Brisela da deeskalira situaciju na severu Kosova, za "sebe i za svoju partiju učinio pravu stvar". 

"Međutim, pored toga što to nije dobro za multinacionalne odnose, može da dođe u situaciju da se preigra i da taj njegov tvrd stav prema i SAD i EU bude za njega fatalan. Na ovim prostorima političari koji vode inadžijsku politiku često profitiraju u biračkom telu. Međutim, opiranje velikim silama, a posebno SAD, kada je reč o Kosovu koje je na neki način sponzorisano na mnogo načina od tih država, može za Kurtija da bude problematično", navodi Pejić. 

Dodaje da bi takvo ponašanje, Kada je reč o Kurtiju, moglo da bude i politički fatalno. 

Ipak, ukazuje opozicija u Prištini trenutno nema snagu za rušenje Kurtijeve vlade. 

"Posebno što Kurti 'pliva' na nekim sopstvenim argumentima, ali i na onome što je prethodnim vlastima donosilo političke poene. On je pokupio sve to i sada, čini se, i dalje ima najveću podršku u javnom mnjenju", kaže. 

Još jednom ukazuje da političari poneseni tom podrškom često mogu da naprave pogrešnu procenu. 

"U takvoj situaciji političari često mogu da dođu u politički ćorsokak i da shvate da to nije tolika prednost i snaga koja im omogućava da rade šta god hoće. Čini mi se da se Kurti donekle ponaša i razmaženo, a ni roditelji svoju decu u tome ne trpe do kraja, tako da sam siguran da ni njega niko neće dugo trpeti. Vrlo lako može da se dogodi da izgubi političku podršku iz inostranstva, a onda i u samoj Prištini", zaključio je Pejić.