Penzionisani general Lazarević: Kurti će pokušati da izazove novi incident na koji će Srbija morati da odgovori

Vladimir Lazarević
Izvor: Borba.me

Današnja Srbija je spremna i vojno da brani živote Srba na prostoru Autonomne pokrajine Kosovo i Metohije, izjavio je penzionisani general Vladimir Lazarević, prenosi crnogorski portal Borba.

Nekadašnji komandant Prištinskog korpusa u vreme oružanog sukoba na Kosovu ocenio je da je reakcija države prilikom nedavnog incidenta na severu Kosova i upada Rosu pokazala da je Srbija spremna i silom da brani pravo Srba na život na Kosovu. 

On je istakao da su Priština i njihovi mentori planirali da konačno zauzmu sever Kosova, ali da im je plan propao "jer nisu očekivali da će zvanični Beograd rasporediti vojno-policijske snage duž administrativne linije sa Kosmetom, koje su bile spremne da uđu na teritoriju pokrajine kako bi zaštitile srpski živalj".

"Ovo je bio već treći ili četvrti upad tih nekakvih specijalnih snaga bezbednosti, mimo onog što je predvideo Briselski sporazum i dogovora sa Kforom. To je bila kulminacija nezakonitog i provocirajućeg ponašanja uz ranjavanje jednog civila na severu Kosova koja je zaista u odnosu na prethodne slučajeve pretila mnogo težem ishodu. Ta akcija dirigovana je sa strane da se u jednom trenutku izazove incident kako bi na kraju uspostavili svoju suverenu vlast na severu Kosmeta, što je na kraju i sam engleski ambasador potvrdio. To je sve deo međunarodnog scenarija daljih pritisaka na Srbiju", smatra Lazarević.

Naveo je da su se, međutim, zaigrali u svojim zamislima i da nisu očekivali takvu reakciju Srbije. 

"U odnosu na sve dosadašnje provokacije, nisu računali na energično reagovanje državnih organa Srbije, pre svega mislim na Vladu i predsednika države. Stavili su do znanja međunarodnoj zajednici da u roku od 24 sata ukoliko se Priština ne obuzda i nastavi dalje da ugrožava bezbednost Srba na severu Kosova, da će Srbija biti primorana da zaštiti svoj narod. Vojska i Žandarmerija su dobili određena naređenja u smislu kako bi izvršili taj zadatak ukoliko budu primorani da zaštite srpski narod. To je odlučujuće uticalo na međunarodni faktor, koji gura Prištinu na sve te eksece, da stavi prst na čelo i stane sa realizacijom plana. Oni su spremali akcije i na druge dve lokacije i kada je to otkriveno odustali su i od njih. Na kraju su se vratili na početnu poziciju. Naša zemlja je odgovorila onako kako je više puta izjavljivala da će postupiti i jednostavno je propala ta njihova zamisao", naveo je Lazarević.

Lazarević smatra da će Aljbin Kurti, nezadovoljan kako se okončala prethodna akcija Rosu, pokušati da izazove novi incident na koji će Srbija morati adekvatno da odgovori u skladu sa ozbiljnošću pretnje.

"Postoje sasvim jasni operativni podaci naših služba bezbednosti koji govore o nameri zauzimanja trafostanice Valač. Aljbin Kurti će to uraditi, nezadovoljan sa onim kako su se morale povući snage Rosu neobavljenog posla sa severa Kosmeta, jer su imali zadatak da izazovu krvoproliće. Oni su se sada jednostavno uhvatili te trafostanice u nameri da se izazovu incidenti", rekao je Lazarević. 

Naveo je da je reakcija Beograda definisana i da je predsednik Srbije zamolio i međunarodne mentore i Prištinu da to ne čine. 

"U tome nema nikakve pretnje već je to upozorenje da se to ne čini, jer će Srbija opet morati da zaštiti Srbe na Kosmetu koji bi u tom slučaju ostali bez električne energije. Ako nema električne energije nema ni života za njih u južnoj srspkoj pokrajini", kazao je Lazarević.

Srpske bezbednosne snage mogu da uspostave mir na Kosovu

Ukoliko Kfor ne zaštiti srpski živalj u južnoj srpskoj pokrajini, srpska vojska ima obavezu to da učini, a srpska vojska, smatra Lazarević, može da uspostavi mir na teritoriji Kosova bez ikakvih problema. Prema njegovom mišljenju, kosovske bezbednosne snage ne bi mogle ozbiljnije da se suprostave srpskoj vojsci ukoliko ona krene da uspostavlja kontrolu na teritoriji Kosova, dok je pitanje da li bi snage Kfora reagovale u toj situaciji ili bi se držale po strani kao tokom martovskog pogroma 2004. godine.

"Da li bi NATO reagovao - zavisi od njihovih procena. Nema šta oni da daju ili ne daju. Oni imaju obavezu da zaštite srpski živalj na Kosmetu, jer je on najugroženiji u Evropi. Ako to ne učine, onda će Srbija morati to da učini. Kako bi se ponašao NATO u toj situaciji, pre svega snage Kfora, koje nisu naročito velike, da li bi gledali na taj razvoj situacije kao tokom martovskog pogroma 2004. godine ili ne, to je pitanje za njih. Ali Srbija ako dođe do toga, morala bi krajnje energično da zaštiti Srbe", naglasio je Lazarević.

Srbija bi, kaže, jednostavno svojim angažovanjem vraćala mir na prostoru Kosova. 

"Međutim, ne možemo sada govoriti o tome jer je Kosmet pod protektoratom UN, koje su ovlastile Kfor i Unmik da obezbeđuju mir na Kosovu i Metohiji. Najidealniji scenario bi bio kada bi Srbija dobila ovlašćenje od Saveta bezbednosti UN da uspostavi mir i bezbednost na teritoriji Kosmeta ili ukoliko se Kfor povuče kao u Avganistanu, onda bi srpske bezbednosne snage veoma brzo mogle da reše situaciju na terenu. Najgori scenario bi svakako predstavljao sukob sa snagama Kfora, međutim, ukoliko do toga dođe, ne treba razmišljati da taj zadatak ne bi bio uspešno rešen", zaključio je Lazarević.